Intervjuer

ETC SPORT Göteborg.

”Jag behövde något nytt i träningen”, säger Fredrik Samuelsson om beslutet att flytta till Göteborg och byta huvudtränare. Bild: Christine Olsson/TT
Stavhopp i Glasgow 2019. Bild: Erik Simander/TT

Nystart med sikte mot OS i Tokyo

Inför avslutande, plågsamma, 1500 meter brukar konkurrenterna sitta och ladda tillsammans. Utmattade efter nio grenar på två dagar tittar de på varandra och skakar på huvudet – ”varför håller vi på med det här?”

”Men när man sedan gått i mål är det istället världens skönaste känsla.”

Fredrik Samuelsson, 25, är Sveriges bäste tiokampare som nu blivit göteborgare.

Läs också: Två dagars kamp – gren för gren

Han är född in i mångkampen och älskar dess svårigheter. Det är friidrottens mest komplexa gren. Man ska vara snabb, explosiv, teknisk och stark, inte minst mentalt.

2020 var året Fredrik Samuelsson hade sett fram emot. En satsning mot OS i Tokyo, särskilt som förra året inte riktigt blev som han ville. Vi minns bilderna från VM i Doha i höstas och en missnöjd Fredrik.

– Nu får jag göra det bästa av situationen när OS är framflyttat. Jag hoppas det blir någon tävling i år i alla fall.

Flyttade till Göteborg

Som ett steg i OS-satsningen bestämde sig Fredrik Samuelsson i höstas för att flytta till Göteborg och byta till Yannick Tregaro som huvudtränare istället för pappa Janne. Han har varit Fredriks tränare och påhejare i alla år och var själv en hyfsad tiokampare utan att vara på Europatoppnivå.

Men på den nivån är sonen Fredrik som fick sitt stora genombrott 2017 på tävlingen i Götzis, tiokamparnas ”Champions League”. Han satte då sitt personbästa på 8 172 poäng och klev in i världseliten, om än inte i toppen, och blev samma år tvåa i EM för U23.

– 2018 var jag bara sju poäng från mitt pers, men sen hade jag en dipp förra året. Jag behövde något nytt i träningen, säger Fredrik om beslutet att flytta till Göteborg och byta huvudtränare.

Teamkänsla

Här har han fått en teamkänsla som han gillar i Yannicks träningsgrupp, där han och längdhopparen Tobias Montler är de stora stjärnorna.

– Vi är en väldigt bra elitgrupp med svenska mått mätt.

Corona-viruset påverkar inte Fredriks träning nämnvärt – ännu i alla fall.

– Det rullar på, tiokampen är mitt yrke, vi har inga restriktioner för träningen. Friidrottens Hus är öppet och utomhus är det Slottsskogsvallen som gäller. Men lägret vi skulle haft på Teneriffa är inställt.

Gillar hängivenheten

Han gillar Yannick Tregaros hängivenhet och vilja att sätta sig in i tiokampens alla grenar och hans sätt att coacha sina adepter.

– Jag kände att han kunde utveckla mig ytterligare i sprint och hopp. Men kast är nytt för honom och han har aldrig tränat en tiokampare förut. Så detta var lite av en chansning för oss båda.

Det är hopp och sprint som är Fredriks styrka – 100 meter, längd, höjd, 400 meter, 110 meter häck och stav.

Kastgrenarna är hans svagare del och särskilt spjut är lite av akilleshälen.

Den svåra frågeställningen är:

Hur mycket kan man satsa på att bli bättre där man är dålig utan att bli sämre i sina bästa grenar? Eller ska man satsa på att bli ännu bättre där man redan är bra och leva med de sämre grenarna?

– Detta är något av charmen och utmaningen med tiokamp.

Förra året satsade Fredrik Samuelsson en del på sina sämre grenar utan att riktigt få till den utveckling han ville. Nu är tanken mer att bli bättre i grenarna där han har känslan och styrkan.

– Balansgången är svår förstås. Jag vill ju bli bra i kast också, men kommer aldrig att bli en ”världskastare” inom tiokamp.

Bäst i hopp och häck

Hans bästa grenar, hopp, häck, är de som ger bäst betalt (i poäng) i förhållande till hur mycket man ökar.

– Snabbhet är a och o i en tiokamp, det måste du ha oavsett. Det måste du alltid ha i fokus.

Och snabbhet är vad Fredriks träning är inriktad på just nu.

– Fokus nu är att jobba på mitt löpsteg, hitta tillbaka till sprintsteget och bli ännu snabbare. Det är intervaller och tekniklopp för att hitta känslan.

Han spelade fotboll på ”elitnivå” upp till 16 års ålder.

– Jag springer fortfarande för mycket som en fotbollsspelare, ligger för lågt i höften.

Han är 187 lång och väger 83. Ganska lagom, tycker han. Han liknar därmed de flesta i världseliten i dagens tiokamp – mer slimmad och explosiv än gårdagens stjärnor som oftast var tyngre och bättre i kast­grenarna.

Fredrik Samuelsson är för övrigt en riktig statistikbitare, något han ärvt efter sin pappa. På hans hemsida finnas allt som är värt att veta om tiokamp, dagens och gårdagens, resultat, inklusive hans egen träning och historia.

– Jag gillar att dela med mig och hålla min fanklubb uppdaterad, förklarar han.

EM närmaste målet

Närmaste målet för träningen har nu blivit EM i Paris i slutet av augusti som, än så länge, inte är inställt.

– Vi räknar med att det blir av tills vi hör något annat. Det är i alla fall nåt att se fram emot.

Och OS i Japan – nästa år?

– Internationella kvalgränsen är 8 350 poäng. Det finns bara åtta som klarat den och vi ska vara 24. Så de måste fylla på utefter rankinglistor och resultat.

Fredriks Samuelsson personbästa på 8 172 poäng skulle lägga honom nånstans på plats 20–25 på världslistan för 2019.

– Men i slutändan är det ju SOK som bestämmer. Jag har drygt ett år på mig.

Två dagars kamp – gren för gren

Här berättar Fredrik Samuelsson om tankarna inför och under en tiokampstävling, dag för dag och gren för gren.

DAG 1

”Jag är en extrem ’förstadagare’, känner att jag måste få en bra start för att hänga med och sen kan det rulla på. Längd och höjd är ju mina två ess och de kommer första dagen. Pressen är att prestera bra i de två, förlorade poäng där är inte lätt att hämta upp i andra grenar.

100 meter: ”Man är ofta nervös, inför hela tiokampen. En tjuvstart kan man göra, då blir hela fältet varnat. Nästa så blir man diskvalificerad. Det gäller att sätta en bra start och ha bra acceleration.”

Längd: ”Då vill jag bara gå ut på banan med självförtroende. Detta är min gren, det är bara att gasa på.”

Kula: ”Jag vill gå in och känna mig stark. Jag stöter med glidstil, som nästan alla tiokampare. Rotationstekniken är svårare att bemästra.”

Höjd: ”Här vill jag kliva in och njuta, detta är en stark gren. Tycker oftast det är den roligaste grenen. Just i längd och höjd tar jag hjälp av publiken, drar igång klapp.”

400 meter: ”Detta är ’syragrenen’, alltid lite nervöst, man vet vad som komma skall, ruskigt trött när man går i mål. Jag måste våga öppna hårt. Är jag för mesig tar jag ändå inte i kapp på slutet.”

DAG 2

”När man stiger upp gör det ont i varenda muskel. Detta skulle man vilja förmedla – att folk fick känna på vad man går igenom, mentalt och fysiskt. Att fungera på topp i fem grenar en dag, och sen göra det igen i fem grenar dagen därpå…  Det är verkligen något eget, det är tufft.”

110 m häck: ”Att prestera på max klockan tio på morgonen efter kanske fyra-fem timmars sömn är inte riktigt optimalt. Häcken är snabbhetsbaserad men kräver också rörlighet och teknik. Normalt sett en ganska bra gren för mig, men svår. Har 100 meter gått bra går ofta häcken bra också.”

Diskus: ”Svåraste omställningen – från en snabb- och explosivbaserad gren till att man ska gå in och ha ett lugn, rytm och känsla i ringen. Det gäller att sätta tekniken, för mig likaväl som för Daniel Ståhl.”

Stav: ”På tal om teknik, här har du den svåraste grenen av alla. Det är väldigt känsligt med vind, sol, regn. Många parametrar spelar in, en ställning som går att flytta, välja rätt stav etc. Den svåraste men kanske också den coolaste grenen, både att utföra och att titta på.”

Spjut: ”Kanske den mest tekniska grenen efter stavhoppet. De positioner man ligger i är extremt påfrestande. Det är lätt att få skador och jag har fått en del ryggproblem. Spjut är den gren jag bemästrar sämst både tekniskt och känslomässigt.”

1500 meter: ”Känslan är ångest. En till två timmar efter spjutet, riktigt jobbigt för kropp och skalle. Enda uthållighetsgrenen och den vi tränar minst på. Om du fick ta bort en gren så skulle det ju bli 1 500. Samtidigt är det kraftprovet som ska genomföras. Bästa känslan när man går i mål.”

HÅKAN BJÄRSDAL
GBGSPORT@ETC.SE

goteborg.etc.se/sport/nystart-med-sikte-mot-os-i-tokyo

VM I DOHA: Fredrik Samuelsson “Jag kommer att kriga för varje poäng”

Huvudmålet för säsongen har varit VM, berättar en lättad Fredrik Samuelsson, Hässelby SK, för Löparlivet, som fick sin VM-biljett klar så sent som för en vecka sedan. Nu återstår bara den sista uppladdningen och formtoppningen inför VM i Doha som blir tiokamparens andra VM.

Text: Jessica Österberg, Löparlivet

Foto: Deca Text & Bild

Den 24-åriga tiokamparen Fredrik Samuelsson, Hässelby SK, debuterade i VM 2017 i London men tvingades den gången att bryta på grund av en skada, efter att ha gjort sin bästa säsong någonsin där han för första gången kommit över 8 000 poäng. Skador är dock en del av elitidrotten och den här säsongen har han hållit sig skadefri och kunnat träna normalt. Fredrik hade en fantastisk inomhussäsong i år som kulminerade i inomhus-EM i mars, där han presterade på topp och slog personligt rekord i flera grenar men hamnade slutligen och lite retligt precis utanför pallen. Utomhussäsongen har kanske inte gått exakt som Fredrik önskat, även om han bjudit på stabila tävlingar:

– Jag har inte varit precis där jag vill vara men huvudmålet för säsongen har varit VM, säger Fredrik som under säsongen har visat att hans arbete på sina svaga sidor, kastgrenarna, har gett resultat under året:

– Kastgrenarna har varit min akilleshäl men jag har gått framåt i dem under säsongen. Hoppgrenarna har funkat normalt men jag har tappat lite speed i sprint och häck. Sprint och häck har inte gått som jag har velat och det gäller att hitta tillbaka i dem för att få en helhet i tiokampen. Tiokamp är en komplex gren och det går alltid upp och ned i de olika momenten. Det är nästan omöjligt att vara bra i alla moment men man vill få en stabilitet och trygghet i alla. Det är dit man vill komma, förklarar Fredrik.

Foto: Deca Text&Bild

Jag ska ha kul och bara köra och se hur långt det räcker. VM känns som en bonus för min del. Jag går in som en underdog och ska försöka ta så många placeringar som möjligt, kämpa för varenda poäng. Samtidigt har jag en enorm press på mig själv. Jag vill alltid prestera och leverera bra resultat, en bra slutpoäng.

Fredrik Samuelsson

Sen inbjudan – en mental prövning

Om det är något som kan tära och stjäla energi är att inte veta, velandet och spekulationer om att åka till VM eller inte.

– Det ska vara 24 deltagare i tiokampen. Jag är en av de 24 bästa i år men det är bara 20 som hade klarat kvalgränsen. Därefter skulle fyra ytterligare bjudas in. Det har varit jäkla mycket spekulationer om det, bland annat att bjuda in nationer som inte brukar delta i tiokampen, wild card, eller om man ska gå efter världsårsbästa och så vidare. Jag blev oerhört lättad när jag fick beskedet, förklarar Fredrik.

Hur hanterar man sådana mentala prövningar?

– Det är en speciell situation och det tar energi, helt klart, men samtidigt försöker jag att inte fokusera på det eftersom jag inte kan påverka beslutet. Det är onödigt att gå runt och vara irriterad över det, menar Fredrik.

Att vara en av de sista in i startfältet, hur tänker du kring det?

– Jag ska ha kul och bara köra och se hur långt det räcker. VM känns som en bonus för min del. Jag går in som en underdog och ska försöka ta så många placeringar som möjligt, kämpa för varenda poäng. Samtidigt har jag en enorm press på mig själv. Jag vill alltid prestera och leverera bra resultat, en bra slutpoäng, säger Fredrik.

 

Foto: Deca Text&Bild

Det blir roligt att komma till Italien och få in landslagsstämningen. Jag ska försöka hitta toppformen där när jag lättar på träningen. Jag kör mindre kvantitet och mer kvalitet med explosivitet för att förbereda kroppen vad som komma skall.

Fredrik Samuelsson

Formtoppning inför VM

Även om inbjudan till VM kom sent har säsongen och träningen varit upplagd för att komma till VM och kunna prestera. Det gäller, förklarar Fredrik, att hela tiden försöka hitta tändningen och taggningen i träningen. Varje vecka tränas alla moment även om fokus kan variera.

– Det finns alltid något som man kan utveckla. Jag har lagt mycket mer tid på kastgrenarna under 2019 eftersom det har varit min svaghet. Tittar man på dem som är bättre än jag är de ofta bättre i kastgrenarna. Hoppgrenarna har varit mina starkaste grenar och sprint har jag legat runt medel. Nu ska jag fokusera på mer speed inför VM. Jag vet inte om det kommer att ge effekt till Doha eller om resultatet kommer att synas nästa säsong. Det är en svår balansgång, säger Fredrik.

Fredrik åkte iväg till Rom för att vara med i landslagets precamp i måndags. Där börjar den verkliga toppningen med två veckor kvar till VM.

– Det blir roligt att komma till Italien och få in landslagsstämningen. Jag ska försöka hitta toppformen där när jag lättar på träningen. Jag kör mindre kvantitet och mer kvalitet med explosivitet för att förbereda kroppen vad som komma skall, berättar Fredrik.

Från att ha tränat sex till sju tuffa pass per vecka minskas antalet tuffa pass till cirka fyra stycken för att få in mer återhämtning mellan passen men även mer vila mellan set och repetitioner. Fredrik berättar om tre pass som han brukar checka av formen med:

1) Sista veckan körs ett skivstångspass med få serier och få repetitioner med fokus på explosivitet. Övningarna som körs är frivändning, bänkpress och överstöt.

2) Några dagar innan tävling körs sprintlopp för att känna att benen svarar.

3) Häckhopp och kulkast är andra explosiva övningar som gör att kroppen svarar bra. Fredrik förklarar att övningarna hjälper honom att få in känslan av snabbhet i kroppen, att det händer något som gör att det ”klickar till” i kroppen.

Fredrik, som satsar ambitiöst och på heltid på sin idrott, har under sommaren och hösten tagit hjälp av en kostrådgivare och en mental rådgivare. Det är dock ett nyligen inlett samarbete som Fredrik är osäker kommer att ge effekt redan till Doha.

– Det jag har stoppat i mig och gjort tidigare har inte varit fel men det finns alltid något att skruva på för att hitta ytterligare några procents förbättring som kan vara skillnaden mellan att hamna på pallen eller utanför, säger Fredrik.

Utmaningar i Doha

Fredrik stannar i Rom mellan den 16 till 24 september innan han beger sig till Doha. En utmaning i Doha är värmen, något som Fredrik menar är relativt vana tävlingsförhållanden för honom. Under EM i Berlin 2018 var värmen extremt – runt 35 grader. Hans tips är att vara noggrann med vätska och vätskeersättning, samtidigt som han framhåller att han föredrar att tävlar i värme istället för kyla.

Tiokamp är en speciell gren jämfört med andra friidrottsgrenar. I Doha har tidsprogrammet stramats åt med tävlingsstart på eftermiddagen och pågår fram till midnatt för att undvika förmiddagsvärmen. En konsekvens kan bli sämre resultat, menar Fredrik:

– Jag tror att resultaten kommer att bli något sämre, men vi får se. Mästerskapet går också sent vilket kan påverka resultatet negativt.

Fredrik kommer att inleda sitt tävlande onsdagen den 2 oktober. Fem grenar på onsdag och fem på torsdag. Vad händer på arenan, mellan grenarna?

– Vi tiokampare är på arenan hela dagen, vilket är lite annorlunda jämfört med andra friidrottsgrenar. Mellan grenarna väntar vi i ett rest room. Där gäller det att vara fokuserad och ladda upp inför nästa gren. Svårigheten är att släppa en gren som har gått dåligt. Jag brukar försöka äta, lyssna på musik, softa, prata med pappa (Jan Samuelsson, som är Fredriks tränare red. anm.) och andra aktiva från andra länder eller få hjälp med behandlingar, berättar Fredrik.

 

Foto: Deca Text&Bild

Pers och sluta topp tio. Det gäller att behålla fokus i värmen. Värmen kan nog vara utslagsgivande för några. Jag tror det blir väldigt tajt om placeringarna och mellan 8 000 och 8 100 poäng kan det skilja många placeringar. Jag kommer att kriga för varje poäng.

Fredrik Samuelsson

Drömscenariot på VM

Konkurrensen inom tiokamp är tuff, även om Fredrik kan ge två förhandsfavoriter som är snäppet vassare än övriga: fransmannen Kevin Mayer som slog världsrekord 2018 och kanadensaren Damian Warner.

– Bakom dem kan allt hända. Det är tufft och det ska vara tufft i VM. Det har hänt mycket inom tiokampen de senaste åren och ribban har höjts, säger Fredrik.

Hur ser ditt drömscenario ut?

– Pers och sluta topp tio. Det gäller att behålla fokus i värmen. Värmen kan nog vara utslagsgivande för några. Jag tror det blir väldigt tajt om placeringarna och mellan 8 000 och 8 100 poäng kan det skilja många placeringar. Jag kommer att kriga för varje poäng, avslutar Fredrik.

Löparlivet tackar Fredrik för att han delar med sig av sina tankar och förberedelser inför VM och önskar honom lycka till i Doha!

Viktigt värdesätta varumärket

Intervju med Swedbanks profil för professionella idrottare

Fredrik Samuelsson hör till den nya generationen friidrottare i Sverige. Med segrar i svenska mästerskapen de tre senaste åren samt även guld i inne-sm 2016 och silver på U23-em 2017 kan han bli nästa mångkampare att göra rejäla avtryck. Och tiden har han för sig, han är bara 23 år.

Alldeles nyligen – nu i februari! – satte han också nytt rekord i mångkamps-sm inomhus. Det nya sjukampsrekordet är på 5908 poäng och tävlingen avgjordes i sista grenen, 1000 meter löpning. Givetvis belönades prestationen med en guldmedalj! Det var också Fredriks tredje bästa sjukamp. Hittills.

Som många av dagens yngre idrottare har Fredrik Samuelsson tidigt förstått vikten av rätt personliga profil, inte minst i den digitala världen – med sociala medier hemsidor och bloggar. Även om det så klart är de idrottsliga resultaten som alltid kommer först, gäller det att ha en tydlig profil och identitet i andra sammanhang också.

I slutet av förra året gick Fredrik Swedbanks utbildning i personligt varumärke och kommersialisering, som är en del av konceptet Idrottare & Artister. Fredrik fick möjligheten att gå utbildningen via kontakter inom friidrottslandslaget.

– Jag tycker det var väldigt nyttigt och givande, säger Fredrik. Jag har fått ny kunskap och förståelse för hur jag kan utveckla mitt eget varumärke. Som individuell idrottare är det extra viktigt att redan tidigt börja tänka på sådana här saker.

Fredrik har nu gått grundkursen i varumärkesutbildningen. Den består även av en fortsättningsdel. På grundkursen får eleverna insikter bland annat i vad ett varumärke egentligen är och hur man bygger det. Man får också hjälp med att ta fram en individuell varumärkesplattform.

– Genom utbildningen har jag fått en större förståelse för att man hela tiden – oavsett om man vill eller inte – bygger sitt varumärke, på idrottsplanen och i andra sammanhang som till exempel sociala medier, säger Fredrik. Om man använder det smart och medvetet kan det ge fördelar.

Ett sådant område där en positiv och tydlig profil och varumärke är bra att ha är i kontakterna med sponsorer. Den som har ”rätt” profil, som en sponsor vill förknippa sig med har förstås lättare att få hjälp och stöd.

– Det är mindre pengar överlag inom friidrotten jämfört med många andra sporter, därför blir det extra viktigt för oss att ha goda relationer med våra sponsorer, säger Fredrik.

Nyligen har han startat ett projekt där ett tydligt varumärke absolut kommer att vara en viktigt bit. Han gör en medveten satsning mot olympiska spelen i Tokyo 2020. Projektet går passligt nog under namnet OS 2020 och här vänder han sig till både privatpersoner och företag för att få stöd för en heltidssatsning mot Tokyo. Projektet omfattar bland annat flera olika sponsorpaket.

– För mig är det viktigt att relationerna med sponsorerna präglas av win-win, säger Fredrik. Jag vill därför att det ska finnas med någon form av motprestationer så att de som stödjer mig också känner att de får något tillbaka. Till exempel i form av föreläsningar eller att jag fixar en mångkamp hos något företag.

Fredrik är aktiv på sociala medier och han har en proffsig hemsida där man kan få reda på mycket om hans satsningar på idrotten.

– Det gäller att tänka till på hur man beter sig på nätet. Jag är aktiv och gillar sociala medier, lägger gärna upp bilder och kommenterar vad jag gör. Jag är också ganska rak och öppen i min kommunikation, säger Fredrik. Jag har en känsla av att det uppskattas när man är rak, öppen och ärlig. Däremot försöker jag undvika till exempel politiska åsikter, och så gäller det att hålla sig inom de regelverk som finns för oss i landslaget.

I år kommer Fredrik att följa upp första delen av varumärkesutbildning och gå vidare. Han har också etablerat en nära kontakt med Swedbank bland annat vad gäller rådgivning.

– Just nu håller jag på att köpa lägenhet och pratar en hel del bolån med banken. Jag har också fått jättebra hjälp i samband med att jag startat enskild firma nyligen. Vi har börjat spåna lite kring placeringar framöver, men än så länge är det mest fokus på bostad.

Närmaste större idrottsliga mål för Fredrik är em i Berlin senare i år och 2019 är det både vm och inne-em. Innan ett av de stora målen som ju är os 2020. Och förstås att slå svenska rekordet (8406 poäng, Nicklas Wiberg från 2009).

– Fast egentligen siktar jag vidare mot os 2024 i Paris, det är nog där jag kan vara som bäst!

Fakta

Namn: Fredrik Samuelsson
Ålder: 23 år (född 16 februari 1995)
Gör: Mångkampare inom friidrott
Främsta meriter: Sm-guld 2015, 2016 och 2017, guld i inne-sm 2016, silver U23-em 2017, femma inne-em 2017.
Personligt rekord tiokamp:8172 poäng
Klubb: Hässelby SK

www.swedbank-idrottareochartister.se/94y6cf/2018/01/viktigt_vardesatta_varumarket.csp

 

Tiokamparens delmål fram till Tokyo 2020

 

Fredrik Samuelsson har precis lämnat efter sig en lyckad säsong där han var med om sitt första seniormästerskap på EM i Amsterdam. Ett mästerskap där han bland annat hoppade 2.07 m i höjdhoppet.

 

– Jag kom 10:a på EM. Jag hade 27:e årsbästa av alla tiokampare så det var en hyfsad klättring i svåra förhållanden, kraftiga motvindar i alla loppen. Det var kul att jag slog en del som sen var med i OS. Sen avslutade jag säsongen med att försvara mitt SM-guld i september.

Efter guldet har det varit aktiv vila för Fredrik i 2-3 veckor innan han börjat köra igång igen.

 

Fredrik Samuelsson är redo för nästa steg. Foto: Josefine Sjöberg

Fredrik Samuelsson är redo för nästa steg. Foto: Josefine Sjöberg

 

– Tre veckors grundträning kan jag bocka av nu och det går riktigt bra. Nu är vi inne på fjärde veckan och jag känner redan framsteg i fysiken som vi håller på att jobba upp.

Två gånger i veckan kör Fredrik med Rickard Nilsson, Träningsrådgivare, Sveriges Olympiska Kommitté.

– Jag har redan blivit starkare sen jag började köra med Rickard och intervallpassen flyter på bra dem med. Jag har inga skador i nuläget utan kör på som vanligt fram till 24 november.

Träningsläger i Spanien
När introduktionsträningen är klar kommer Fredrik åka på en månads träningsläger till Teneriffa.

– Det ska bli skönt att komma i väg lite till värmen osv. Fokus där blir mellanskicket. Styrka och intervaller som nu under första halvan av lägret. Andra halvan blir det mer övergång till teknikträning.

Lever för friidrotten
Vid lägrets slut är det inte långt kvar till inomhustävlingarna i januari 2017 där Fredriks stora mål är att försöka kvala till Inomhus-EM i Belgrad första helgen i mars.

– Jag lever och andas friidrott kan man säga, jag anpassar det mesta utifrån den här sporten. Jag är även lite statistiknörd kan man säga (ärvt från pappa Janne som även är min coach), jag tittar mycket på konkurrenterna och då mycket uppåt för att se vad som krävs resultatmässigt nu och i framtiden. En dag ska man ju slå dem flesta förhoppningvis. Stjärnor från förr i tiden är roligt att jämföra sig med och analysera. Roman Sebrle är förebilden, den f.d världsrekordhållaren.

 

Fredrik Samuelsson lever för friidrotten. Foto: Josefine Sjöberg

Fredrik Samuelsson lever för friidrotten. Foto: Josefine Sjöberg

 

Guld, silver eller brons
Delmålen för Fredrik i övrigt 2017 är att stå på pallen i U23 Junior-EM i Polen och kvala in till VM i London nästa år.

– Jag vill stå på pallen i Polen, det är det jag jobbar för varje dag inför nästa säsong. Att kvala in till VM i London vore riktigt stort det med!

Tokyo det stora målet
– Tokyo är det långsiktiga målet, men sen är det flera delmål på vägen som sagt. Mattias Sunneborn var den som gav mig inspiration till det tänket. Hela planen är satt utefter OS 2020, men det är nu resan börjar. Inte ett år innan.

Publicerad 26 oktober 2016
sok.se/arkiv-for-artiklar/2016-10-26-tiokamparens-delmal-fram-till-tokyo-2020.html

 

Samuelsson inför galan:
”Att allt kan hända i häck fick vi bekräftat!”

En efter en föll motståndarna i häckloppet på EM, men Fredrik Samuelsson stod på benen och vann loppet. Ett av årets bästa minnen enligt Fredrik.

En efter en föll motståndarna i häckloppet på EM, men Fredrik Samuelsson stod på benen och vann loppet. Ett av årets bästa minnen enligt Fredrik.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
31

Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade minnas tillbaka på sina säsonger. Hässelbys Fredrik Samuelsson gjorde debut i seniorlandslaget och blev EM-tia i tiokampen i Amsterdam. För det är han nominerad till priset för Årets genombrott i landslaget.
– Jag ville ta vara på chansen även om jag har många år framför mig och försöka se möjligheter.

Hur kändes det att bli uttagen till EM?
– Det var såklart väldigt inspirerande för mig för det är ju mästerskapen man har siktet inställt på. Tidigare har jag varit med på juniormästerskap, men att kvala in och delta på sitt första seniormästerskap var kanske lite extra nervöst men också desto häftigare. Det gäller att ta ett steg i taget i utvecklingen och uppskatta dessa stunder samtidigt som jag ändå strävar framåt hela tiden. Att få vara med under EM var en upplevelse och jag ville ta vara på chansen även om jag har många år framför mig. Att försöka se möjligheter, njuta och bjuda vänner och familj på en show var tanken.

Vad minns du mest från äventyret i Amsterdam?
– Tänker jag tillbaka på mästerskapet så snurrar det runt en massa minnen i huvudet. Jag minns hur nervös jag var när vi gick ut till 100-metersstarten, lägg därtill att just jag själv efter en tjuvstart i fältet lyckas tangera Världsrekordet i reaktionstid, 0.101s. Hade jag haft 2 tusendelar snabbare hade vi inte gjort den här intervjun idag, haha!
– Jag minns den fantastiska atmosfären på arenan och stödet från ”Den gula väggen”. Hur höjdhoppskurvan kokade när jag klarade 2.07 och monstervrålade ut min glädje. Ett annat starkt minne är den andra dagens inledande häcklopp. Jag hade bland de sämsta persen i fältet, två gubbar ramlar på andra häcken och två andra trasslar in sig. Det var kaos! Jag gör ett kanonlopp och vinner heatet på 14.65 i -1,3 meter per sekund. Då var farsan, som också är min coach, stolt. Att allt kan hända i häck fick vi bekräftat!
– Avslutningsvis var det alltid lika uppskattade ärevarvet inför den fullsatta arenan magiskt. När jag säger att tiokamp är hatkärlek tror jag de flesta inom mångkampens värld förstår vad jag menar, därför är känslan av att vara klar efter två långa dagar ren och skär lättnad.

Hur ser du på ditt friidrottsår 2016? 
– Jag är väldigt nöjd med året, karriärens hittills mest händelserika och även bästa säsong. Jag har fått tävla i Götzis, tiokampens Mekka, placerat mig som tia på EM i mitt första seniormästerskap samt avslutade säsongen med att försvara mitt SM-Guld på den bästa poängsumman sedan år 2000. Jag har samlat på mig oerhört mycket erfarenheter inför kommande år.
– Tyvärr var vindarna i Amsterdam inte på vår sida, det sabbade lite chansen på att nå över 8.000 poäng som jag ville åt, den där magiska siffran. Det hade suttit fint, men det tar vi nästa år med marginal!

Vad betyder nomineringen för dig?
– Nomineringen i sig är en rolig bekräftelse på att man gjort något bra och uppskattat i den blågula dressen. Det är inte varje dag man blir nominerad till ett pris. Det ger en extra kick inför förberedelserna för 2017. Jag vill tillägna nomineringen till hela Team Samuelsson, den satsning och uppoffringar som vi gör är inte något som växer på träd kan jag lova.
Se alla nomineringar till Friidrottsgalan.
/Magnus Fridell

www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=20227

Samuelsson får SOK-stöd

Fredrik Samuelsson hade ett lyckat 2015.
Fredrik Samuelsson hade ett lyckat 2015.
Foto: Deca Text & Bild

15 dec, 2015.Idag meddelande Sveriges Olympiska Kommitté vilka nya aktiva som är uttagna i deras topp- och talanggrupp till 2016. Totalt är det nio nya aktiva varav en friidrottare – Fredrik Samuelsson, Hässelby SK.
För mångkamparen Fredrik som är 20 år är det först OS i Tokyo 2020 som är huvudmålet.
Topp- och talangprogrammet är ett stöd för aktiva som bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS med en uthållig satsning och rätt stöd.
– Det här är otroligt kul, det var verkligen inget jag hade räknat med varken innan sommaren eller efter. Jag är väldigt tacksam att Karin Torneklint nominerade mig och att SOK tagit ut mig, kommenterar Samuelsson.
Fredrik var med på SOK:s selektion under hösten och fick bra värden och betyg och då började tanken komma att det kunde bli möjligt att bli uttagen till programmet.
– Ja, det gick väldigt bra på testerna. Det här betyder väldigt mycket för mig och min satsning. Nu kan jag dra ner på tiden som jag jobbar och lägga mycket större fokus på min träning.
2015 var ett lyckosamt år för Fredrik med jätteperset med 353 poäng på junior-EM 22 år i Tallin som pricken över i. Det blev en femteplats bara 61 poäng från bronset.
– Det här har varit med bästa år och helt klart över förväntan. Junior-EM i Tallin var helt grymt bra och jag hade sånt flyt och sånt stöd från publiken, berättar Fredrik.
Nu får han även stöd från SOK.
Friidrottarna i SOK:s topp- och talangprogram.
/Fredrik Trahn

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial