Hässelby SK
Nästan full pott
Under andra delen av mångkamps-SM fick 19-åringarna, 22-åringarna och seniorerna
ta plats på arenan i Ljungby. Och när vi summerar de två dagarna så är det
nästan full pott för Hässelby och många värdefulla poäng i SM-pokalen. I seniorklassen
tog Fredrik Samuelsson sitt femte SM-guld på sex år. Han hade inte det flyt
han hoppats på. Bästa grenarna under förstadagen var längd och höjd med 7,42
resp 2,01.
När häckloppet gick på söndag förmiddag var det sämsta tänkbara
vind, sned motvind så de -1,8 som gick in i vindmätaren var snarare 3-4 m/s
emot. ”Vilken vägg” sa löparna efter loppet. I och med det så var i princip
alla chanser till höga poäng bortblåsta.
Stav årsbästa med 4,85 i de besvärliga
vindarna var mycket bra och höjdpunkten för helgen blev spjut där han för
första gången kastade över 60 meter, 60,82! Fredriks totalpoäng blev 7854
och segermarginalen till tvåan Marcus Nilsson blev 280 poäng.
I M22-klassen tävlade Simon Thor och Karl Zuber. Simon hoppade goda 1,98 i
höjd, pers i kula med 2 cm och persade i diskus med 42,75 som bästa grenresultat.
Simon vann klassen på 6982 poäng och var med det även 4:a i seniorklassen.
Karl, som bor i USA och har en svensk mamma, är ny i klubben och debuterade
för Hässelby på SM. Med tanke på de tuffa förutsättningar som gällt pga Corona
i USA har han inte kunnat träna som tänkt. Karl tog brons i M22-klassen på
5600 poäng.
Sist, men inte minst (eller är de minst?), hade vi P19-klassen med Carl af
Forselles och Jonathan Håkansson. Calle som haft lite problem med foten blandade
och gav under helgen – bäst var 100, kula och 400. På 400 persade han med
några hundradelar till 50,44. Calle vann på 6932 poäng före överraskningen
Jonathan Håkansson som persade med 6435 poäng. Jonathan chockade alla igår
under höjden där han persade med 6cm till 1,86. Och under söndagen persade
han i både diskus och spjut och tangerade sitt pb i stav i de svåra vindarna,
mycket starkt!
www.hskfriidrott.se/nyheter/naestan-full-pott/32128.aspx
Fortsättning i Ljungby för fler mångkampare
16-17 års gängen hade knappt hunnit lämna arenan innan de äldre seniorerna tog banan i besittning. Fredrik Samuelsson tog kommandot direkt med 11,16 på 100m och strålande 7,42 i längd. Ledning efter dag 1 med dryga 200 poäng. Samma agerande för Carl af Forselles som i P19 ryckt åt sig en ledning på över 600 poäng efter första dagen där han i inledande 100m var snabbast av alla Hässelbyare och faktiskt snabbast av alla deltagarna denna dag. Även Klara Rådbo toppar sin klass F19 efter en stabil serie där kanske 26,11 i kraftig motvind är bäst för dagen. Klara ligger också i slagläge för medalj i damklassen med 66 poäng upp till bronset.
Simon Thor är tvåa i M22 efter första dagen med bara 41 poäng upp till ettan. Under söndagen väntar Simons stora gren stavhopp där han sannolikt kommer att kunna ta många många pluspoäng.
Jonatan Håkansson är tvåa efter klubbkompisen Calle i P19 efter dag ett. Inledande häckloppet på söndagen kommer ge Jonatan en god möjlighet att utöka försprånget till trean och fyran i klassen.
Karl Zuber gör sin första mångkamp för Hässelby och ligger på bronsplatsen i M22 efter dag 1. Även Karl är duktig i stav och kan plocka poäng dag 2.
www.hskfriidrott.se/nyheter/fortsaettning-i-ljungby-foer-fler-maongkampare/32127.aspx
Trippel Hässelby i Stavtourtävlingen
I stekhet värme och bra vindförhållanden på Åby idrottsplats i Mölndal genomfördes på lördagen den första deltävlingen i den nya stavhoppstouren.
Och när vi summerar resultatlistan med många bra hoppare från Göteborg och Växjö är det tre Hässelbykillar på pallen. Dessutom tre mångkampare! Simon Thor vann på 5,03 före Carl af Forselles och Fredrik Samuelsson båda 4,83. Årsbästa för alla tre dessutom.
Angelica Bengtsson årsdebuterade på samma tävling och blev 2:a på 4,52 och hade även ett par bra försök på 4,67. Michaela Meier vann på nytt Världsårsbästa 4,72
Fredrik Samuelsson sprang även ett häcklopp på Ullevi under förmiddagen. Resultatet där blev 14,65.
www.hskfriidrott.se/nyheter/trippel-haesselby-i-stavtourtaevlingen/32111.aspx
Tre Hässelbyhjältar!
Mångkamps SM summering
Idag avslutades mångkamps-SM i Sollentuna, nästan hemmaplan för oss Hässelbyare, åtminstone under inomhussäsongen, och vilket SM vi kan summera! I kampen om poäng för SM-pokalen tog vi hela 39 poäng på denna första SM-tävling för året och det är hela 18 poäng mer än förra årets SM. En kanonstart på resan mot vårt mål på 400 poäng. 5 guld, 1 silver, 3 brons och ytterligare 3 femteplatser, helt otroligt!
Bland seniorerna och juniorerna blev det en händelserik söndag.
På tjejsidan hade vi idag Klara Rådbo som genomförde sin femkamp i F19. Klara persar med över 300 poäng, till 3916 och slutar även trea i seniorklassen, hennes första senior-SM-medalj. Klaras serie är stabil med mersmak och perset i kula , 12,43, är dagens bästa tillsammans med den riktiga kämpainsatsen på avslutande 800 metersloppet. Klaras citat på Friidrott.se är något som sammanfattar helgen riktigt bra ” Vi är ett jättebra mångkampsgäng i Hässelby dit många kommit just för att satsa på mångkamp vilket är jättekul. Och vi har tagit många medaljer nu i helgen”.
Calle af Forselles vann P19 med helgens mest överlägsna mariginal, 549 poäng och slog samtidigt Fredrik Samuelssons klubbrekord. Calle fick 5480 poäng och även i häckloppet slog han klubbrekord med 8,16. Men det var ganska nära att nyblivne Hässelbyaren Jonatan Håkansson var först på häckloppet. Han rusade in på 8,20 alltså endast fyra hundradelar bakom. Jonatan visade sen enormt hjärta i både staven där ingånghöjden klarades först i tredje och sen på avslutande 1000m. Det blev en bronsbelöning för Jonatan som därmed också tog sin första individuella SM medalj.
I M22-klassen blev Simon Thor 2:a och hans persade på 60 m häck och på avslutande 1000 meter. Simon tog också grensegern i stav genom att klara 5.05! Simons poäng räckte till en 5:e plats i seniorklassen.
Fredrik Samuelsson vann sitt femte raka inomhus-SM-guld och gick i och med det upp i delad ledning med Petter Olson genom tiderna. Fredrik hade ingen toppendag i dag heller, men stavhoppet på 4,85 var det han var minst missnöjd med. Fredriks segerresultat blev 5808 poäng. I intervjun med Friidrott.se säger han att han trots allt är påverkad av beskedet att inomhus-VM flyttats och att det såklart inverkar en del på motivationen.
Arrangemanget var helt klart ett lyft mot tidigare år med många starter och ganska stor publik som hjälpte till och höll stämningen på bra nivå. Vi var många supportrar till våra aktiva i hallen och såväl tränare som styrelseledamöter på plats är mycket nöjda med helgens utfall.
www.hskfriidrott.se/nyheter/maongkamps-sm-summering-/32025.aspx
Mångkamps-SM junior- & senior
Fredrik Samuelsson inledde sitt mångkampande på lördagen men var allt annat än nöjd med 60m loppet. Därefter gjorde Fredrik en riktigt stabil insats i resterande grenar och har efter dag 1 en ledning på drygt 230 poäng till Österrikaren Dominik Distelberger som bjudits in för att kunna göra en bra serie. Ytterligare 34 poängs marginal ner till SM tvåan Marcus Nilsson. Också riktigt kul att se Fredrik hoppa högt i höjd igen även om 7,39 i längd kanske gav mest mersmak.
I P19 klassen leder även Carl af Forselles i sammandraget med nästan 400 poäng efter en fin första dag. Här ska man främst lyfta längdhoppet 7,17 som kom i tredje omgången i det pressade läget med två tramp. Inte bara ett bra hopp i mångkamp men även ett nytt fint klubbrekord med hela 24 cm marginal.
I samma klass har Jonatan Håkansson känning på medaljtrion efter första dagen. Under höjdhoppet slog Jonatan pb hela fyra höjder i rad och slutade på 1,80. Även i kulstötningen blev det rejält nytt pb med cirka metern och nästan dröm 10.
I M22 deltar Simon Thor och är trea efter dag 1 och har dessutom häng på en topp 6 placering i seniorklassen. Simon persade i både kula och längd samt tangerade sitt pb på 60m. Imorgon har Simon sin absolut starkaste gren i stavhoppet där han redan i år hoppat hela 5,13 som för närvarande placerar honom som Sverigetvåa.
Förhoppningsvis kan vi komplettera en del med bilder från andra dagen.
Foto: DECA Text&Bild
www.hskfriidrott.se/nyheter/maongkamps-sm-junior—senior/32022.aspx
VM: Fredrik bland de främsta tiokamparna i världen
Efter två dagars tävlande i tiokamp på VM i Doha slutar Fredrik Samuelsson på en 15:e plats med 7 860 poäng.
Första dagen blev lite tung, men andra dagen blev lite bättre. Fredrik låg på en 18:e plats efter dag ett, med 4 032 poäng – 75 poäng efter sin årsbästaserie (8 022 poäng) som han gjorde i Götzis i våras. Fredriks bästa serie är på 8 172 poäng från 2017.
Förste svensk ut på Khalifa-stadion torsdag eftermiddag var Fredrik i tiokampens sjätte gren 110 m häck. Han fick en utmärkt start men föll tillbaka under andra halvan och slutade femma på 14.78 – 13 hundradelar från sitt årsbästa. Efter häcken avancerade han en placering till 17:e i sammandraget.
Tre kast över 40 meter i diskus med 42.71 i topp som var knappt tre meter från mångkampsperset.
Stavhoppet blev dagens bästa där Fredrik efter 4.60 och 4.70 i första fixade 4.80 i andra innan 4.90 blev för högt (perset är 5.00). I sammandraget avancemang till 15:e plats.
I spjut blev det 57.39 – två meter från pers – och fortsatt 15:e i totalen. Det blev också slutplaceringen sedan han avslutat med 4:39.48 på 1500 m och totalt 7 860 poäng.
www.hskfriidrott.se/nyheter/vm-fredrik-bland-de-fraemsta-tiokamparna-i-vaerlden/31941.aspx
VM: Inget flyt för Fredrik
Inledningsdagen av tiokampen på VM i Doha resulterade tyvärr inte i något flyt för Fredrik Samuelsson.
Med 11.13 på inledande 100 m nådde han inte upp till sin årsbästanotering. Längden slutade med ett hopp strax över sju meter, 7.11. I kula blev det som bäst 13.97 – en knapp meter från det 1.5 månad gamla personliga rekordet.
Det lossnade lite i höjd, 1.96 i andra, 1.99 i tredje och 2.02 i andra efter en viljeinsats.
I sista grenen 400 m blev det 50.08 och tappade tre tiondelar mot årsbästaserien.
Efter första dagen med 4 032 poäng ligger Fredrik på en 18:e plats vilket är 75 p bakom det halvtidsresultat han hade i årsbästaserien i Götzis i maj som slutade på 8.022.
www.hskfriidrott.se/nyheter/vm-inget-flyt-foer-fredrik/31940.aspx
Fredrik klar till VM i Doha
Fredrik Samuelsson blev idag klar för VM-deltagande i Doha, Qatar, han kompletterar tidigare uttagna Hässelbyare, Angelica Bengtsson och Simon Pettersson.
Efter att kvalperioden för VM i Doha stängdes i fredags, 6 september, har IAAF, Internationella Friidrottsförbundet, inlett sin inbjudningsprocess och idag blev det klart att det blir VM-start även för Lovisa Lindh, Ullevi (800m).
Fredrik startar tiokampen den 6 september.
www.hskfriidrott.se/nyheter/fredrik-klar-till-vm-i-doha/31918.aspx
Fredriks rytande har fått gehör och spridning
Många har kommenterat mångkampens plats och roll i Sverige. Så här dagen efter inlägget på Facebook och mediekarusellen sammanfattar Fredrik Samuelsson det hela.
Fredriks rytande fick gehör. Här har han intervjuats av Sveriges Radio. |
WOW.
Måste bara säga – Vilken respons och uppbackning. Så mycket delningar och kommentarer där folk är förstående är helt magiskt att se. Syftet med inlägget var inte att söka tröst, jag ville belysa delarna vi varit besvikna över. Skriva från hjärtat om hur det varit dem senaste åren, hur vi hamnat i skymundan, samt att folk skulle få en väckarklocka om saker och ting. Oerhört tacksam för kärleken från alla möjliga håll och kanter. Mångkamp berör!
Det är nu man förstår hur mycket folk som står bakom en och följer en – jag hoppas innerligt att jag och mina mångkampskollegor kommer få visa upp oss mer för just Er ute på banan.
Enstaka personer har reagerat på annorlunda sätt – och inte alls förstått vad vi menar. Hade uppskattat att hen gärna ringt upp mig så hade jag kunnat förklara synpunkterna och helheten.
Diverse medier har uppmärksammat mitt inlägg och under eftermiddagen gästade jag även Sveriges Radio.
(https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1346191?programid=2830) 2.06 in i programmet.
https://www.expressen.se/sport/friidrott/en-skam-trott-pa-diskrimineringen/
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/qL7mOO/ryter-ifran-det-ar-en-skam
Jag har redan varit i kontakt med personer från förbundet som förstår vår frustration och besvikelse. Respekten är ömsesidig och jag kommer inom en snar framtid att sätta mig ned med dem och gå igenom en hel del av våra önskemål för att tillsammans utveckla Svensk Mångkamp.
Vilken kraftsamling och genomslag!
Framåt skall vi.
Läs Fredriks rytande som publicerades igår >>>
www.hskfriidrott.se/nyheter/fredriks-rytande-har-faott-gehoer-och-spridning/31895.aspx
Fredrik tog medalj nr 1000
Uppmärksammas den som uppmärksammas bör. Fredrik Samuelssons guld på Mångkamps SM i helgen var den 1000:e medaljen i klubbens historia på seniornivå. Vi måste ju faktiskt lyfta fram att även klubbens absolut första SM medalj, även den togs av en mångkampare, nämligen Jan-Olov Lindqvist som tog silver 1967 i Borås. Mångkampen har ju varit en stomme i klubben under lång tid och det finns en stark tradition som Fredrik härmed följer. Också på temat stark tradition kan väl nämnas att klubbens ordförande Bengt Olsson faktiskt var närvarande vid både den den 1:a medaljen och den 1000:e nu i helgen. Bara det en prestation i sig, dock inte i rollen som ordförande vid första tillfället.
Att klubben har en stark tradition inom mångkampen visas tydligt med 10 aktiva som vunnit SM guld i just mångkamp:
Förutom Fredrik nu i år. Eva Karblom, Jessica Samuelsson, Lennart Hedmark (först ut 1970), Christer Lythell, Conny Silfver, Bengt Järlsjö, , Henrik Dagård, Daniel Almgren och Petter Olsson.
www.hskfriidrott.se/nyheter/fredrik-tog-medalj-nr-1000/31893.aspx
Fredrik ryter till! En mångkampares vardag. Besvikelse
Att tävla på ett svenskt mästerskap ska vara stort. Få representera sin klubb, tävla om dem ädlaste valörerna på medaljerna. Status, ärofyllt, uppmärksammat och roligt.
I Sverige är det raka motsatsen.
Fredrik ryter till. Bild från Fredriks Facebooksida. |
Jag själv älskar att hjälpa min klubb Hässelby SK med SM poäng och medaljer. Dessvärre undrar man snart hur mycket värt det egentligen är. Varenda år hamnar mångkamps-SM i skymundan. Det är noll marknadsföring inför mästerskapet. Väl på plats under helgen i Falun kunde jag räkna till EN person som var på plats ifrån Svenska friidrottsförbundet, det är en skam.
Vad är motiveringen till detta? Antagligen att de förbereder sig inför det ”riktiga” SM:et om 2 veckor.
(Jan Samuelsson & Sofia Jäger Stenberg räknas inofficiellt in då de precis börjat sina tjänster kopplat till förbundet).
Det var NOLL fotografer, NOLL journalister, NOLL media, NOLL TV kameror, NOLL kameror som kunde streama tävlingen, NOLL intervjuer.
NOLL publik.
Vore det inte för den tillresta hejarklacken hade tävlingen stavats D Ö D.
Detta under en tävling där man skall försöka kvala in till VM. Ett Svenskt Mästerskap.
Ledsamt.
Folk vill se mig tävla och frågar alltid om SM tävlingen visas på Tv eller webben? Svaret är alltid samma, nej – nej.
Jämför detta med ”vanliga SM” där representationen från förbundet är näst intill fulltalig (?), det är alltid TV sänt, media är på plats, publik är på plats. Det är intervjuer, presskonferenser mm. Uppmärksamheten är vital i jämförelse.
Svensk friidrott har en lång väg att vandra när det kommer till att behandla grenar och Svenska Mästerskap lika. Inom Estland, Österrike, Tyskland, Frankrike med flera länder är kunskapen, förståelsen och hypen för mångkamp brutal. Alla är uppskattade till tusen. I Sverige glöms man bort. Även finnarna är hästlängder före oss som har mångkamp med i sitt officiella program, cred till dessa länder.
I år lyckades vi få in en trekamp under Sollentuna Folksam Grand Prix. Ett steg i rätt riktning för publicitet? Ja.
Men. 2/3 grenar läggs innan publiken hunnit komma på plats. Prispengarna räcker till en mazarin och kaffe på NK. Det är lätt att utnyttja oss.
Vi fick vara med i tävlingen, men utomstående officiellt från själva Grand Prix. Startpengar får en hel del Svenska friidrottare när dem ska tävla i dem största svenska tävlingarna. Glöm det för oss. Är pengar allt undrar ni då? Nej, det är inte därför jag gör det här men det är mitt jobb och pengar behövs dra in.
Tror ni Tv visade någonting från trekampen? Nej. Man schemalade det före sändningen. Svagt.
Utnyttjade och inpressade innan det ”roliga” börjar.
Diamond League.
”Är du med Fredrik?”
Nej. Mångkamp inkluderas ej.
Finnkampen. Sverige mot Finland. Kamper, duster och roliga tävlingar.
”Kommer du vara med på Finnkampen Fredrik?”
Svaret är alltid nej. Vi är inte med. Mångkamp finns inte med i programmet.
Detta leder till nästa grej på ekorrhjulet.
Friidrottsgalan.
Här delar man ut 5 st priskategorier.
3 av dem kan Mångkampare inte vinna och vi inkluderas därför inte ens i dem.
1.Årets prestation i Finnkampen
– Vi är ej med i Finnkampen. Omöjligt att vinna priset.
2.Årets prestation på Folksam Grand Prix
– Vi är ej med i Folksam Grand Prix. Omöjligt att vinna priset.
3.Årets prestation på Friidrotts-SM.
– Vi är ej med i ”Friidrotts-SM”. Omöjligt att vinna priset.
I helgen tog jag mitt 8:e SM Guld för seniorer. Poängen var inte det jag hade räknat med, men det var trots allt den högsta poängen en svensk mäktat med på 21 år under ett SM. Detta är alltså helt exkluderat från kategorin Årets Prestation på SM under friidrottsgalan. Helt bortblåst. Vi finns ej.
Syns man inte så finns man inte!
Jag börjar snart undra om det är lönsamt att fortsätta, och framförallt med tävlingar i Sverige. Hur skall man kunna prestera på topp i miljöer och tävlingar som knappt ens existerar och får den uppmärksamheten som förtjänas.
Att tävla i SM ska vara hedrande, idag börjar jag ställa mig frågan till om det ens är någon idé att ställa upp. Eller om man bara skall söka sig till galor utomlands som Götzis, Talence etc, där snackar vi världsklass engagemang rakt igenom. Men även andra mindre galor i länder där mångkampen främjas och får visas upp.
Jag och många andra vill visa upp oss för den svenska publiken, men vilka finns det att visa upp sig för?
Hade jag vetat om det här när jag var 15 år kan jag lova att jag inte hade stått här idag. Jag hade jagat en boll på ett grönt fält. Och krasst sett, jag hade avrått folk att satsa på mångkamp så dåligt skött som det är och så som vi behandlas. Idag hade jag (tyvärr) hellre uppmanat ungarna att springa runt på det där gröna fältet.
Jag är medveten om att man inte kan vara med på allt och att mångkampen är komplex. Men att man kan livestreama ungdomstävlingar från Växjö exempelvis, men inte ett svenskt mästerskap, det är för mig helt obegripligt, och rent ut sagt lamt. Jag är trött på diskrimineringen av mångkamp.
Besvikelse. Ilska. Tomhet. Tystnad.
TILLÄGG: Nu har vi fått ett prestationscentrum för mångkamp där Jan Samuelsson och Sofia Jäger Stenberg skall börja verka i. Dessa kommer göra ett ypperligt jobb att framhäva svensk mångkamp, men det kommer ta tid! Jag vill även credda Daniel Bergin som med stort engagemang ser till så att nya idéer och tävlingar väcks för unga åldrar som ska locka fler till mångkampen. Det finns trots allt några eldsjälar. Ulrik Mattisson är även en av dem, med sitt enorma engagemang för svensk mångkamp. Med flera. Det finns positiva saker att jobba vidare med. Men vägen är lång.
Stort tack till alla mina supportar och fans, nära och kära, Hässelby SK, sponsorer & SOK. Det är för er jag håller mina drömmar vid liv, och utan ert ekonomiska stöd hade jag inte haft orken eller framförallt möjligheten / resurserna att satsa vidare mot toppen.
Jag personligen är i världseliten, jag har deltagit i diverse stora mästerskap och har åstadkommit en hel del i min karriär hittills. Ändock, befinner jag mig i skuggan. Då kan ni ställa er frågan hur ni tror övriga mångkampare i landet känner sig gällande dessa bitar.
Att aldrig få visa upp sig. Bortprioriterade.
Hur ska vi få barn och ungdomar att vilja bli mångkampare tror ni?
Sen ställer sig alla frågan, varför är det så få utövare i Sverige inom mångkamp? Vart är bredden? Är det konstigt nu tycker ni?
En mångkampares vardag.
Att ständigt stå i skuggan.
Det gör ont i hjärtat.
Låter det roligt?
www.hskfriidrott.se/nyheter/fredrik-ryter-till-en-maongkampares-vardag-besvikelse/31892.aspx
Fredrik tog SM-guld i tiokamp
Fredrik Samuelsson vann SM i mångkamp. Det var väntat men jakten på VM-kvalet föll inte ut som tänkt.
Kvalgränsen är 8 200 poäng eller att vara 24 i topp de två senaste åren världen över.
Nu återstår några veckors väntan innan listan stängs den 6 september. Vi hoppas att Fredrik får en inbjudan från IAAF.
Arkivbild: DECA Text & Bild. |
– Jag är glad över min åttonde titel (fjärde utomhus) och tacksam över mitt stöd från tillresta supportrar – som alltid! Men jag är besviken på hur mångkampen diskrimineras. Utan mina supportrar skulle jag ha slutat för länge sedan, skriver Fredrik i ett mess.
Fredriks resultat:
100 m 11,14 – vinden mot 2,00 – starten höll väldigt länge mellan färdiga och skott – alla i startfältet – 0,20-0,40 sämre
Längd 7,44 i andra hoppet, ingen plankträff
Kula 14,93, pers med 0,25
Höjd 2,00, missnöjd, hoppades på 2,03, lite kyligt och ruggit
400 m, kallt, blåsigt och det började regna
Dag 2
110 m häck 14,62, årsbästa
Diskus 43,79, riktigt bra, hade dock behövts längre
Stav 4,71, chansade lite därefter på 4,91
Spjut 57,73 – riktigt bra, börjar bli stabil
1500 m 4,57,93, fullföljde för guldet
Fredrik har tagit sju senior SM-guld, fyra i tiokamp och tre stycken inomhus sjukamp.
Han närmar sig därmed legendaren Lennart Hedmarks sju guld.
Fredrik är därmed två i Sverige genom tiderna med sina fyra guld.
SM i Falun 2019
1 Fredrik Samuelsson 1995 Hässelby SK 7 873
2 Andreas Gustafsson 1997 Falu IK 7437
3 Henrik Holmberg 1989 Norge 7114
4 Rasmus Elfgaard 1994 Athletics 24Seven 6676
5 Eelco Sintinicolaas 1987 Holland 6298
www.hskfriidrott.se/nyheter/fredrik-tog-sm-guld-i-tiokamp/31885.aspx
”Fredde” i kraftig motvind
Lag-EM i mångkamp avgjordes den 5-7 juli på Maderia. Fredrik Samuelsson slutade trea och laget femma.
Fredik som sprang i det bästa häckheatet drabbades av rejäl motvind, där de fem deltagarna snittade tider sekunden över pers och ca trekvarts sekund över årsbästa. Det raserade möjligheten för Fredrik att bättra på årsbästat 8.022. Till slut blev det 7.925 p vilket gav en tredjeplats individuellt bakom tjeckerna Sykora och Dolezal.
Mer läsning dag 1 >>>
Slutreferat på friidrott.se >>>
www.hskfriidrott.se/nyheter/fredde-i-kraftig-motvind/31848.aspx
Ytterligare en serie över 8 000 poäng för Fredrik
8 022 poäng blev det till sist för Fredrik Samuelsson i årets tiokamp nere i Götzis, Österrike. Han har haft draghjälp i två dagar av Högbys Marcus Nilsson, Fredrik lyckades trockla sig förbi Marcus poängmässigt på upploppet. Marcus har legat steget före under dagen.
Fredrik och Marcus är två av tio svenska tiokampare som klarat av att göra 8 000 poäng, de är dessutom de enda aktiva just nu av att klara av den bedriften.
Fredriks serie:
100 m – 11,10
Längd – 7,40
Kula – 14,02
Höjd – 2,00
400 – 49,76
4 107 poäng i halvtid
110 m häck – 14,65
Diskus – 45,19
Stav – 4,80
Spjut – 56,39
och till sist, tiokamparnas maraton, 1 500 m – en hjälteinsats! 4,33,99! Personligt förstås.
Därmed slutar Fredrik på en 15:e plats med 8 022 poäng.
Marcus har skadekänning och tappade rejält i spjut, men med tanke på det, en hedrande 20:e plats med 7 883 poäng.
www.hskfriidrott.se/nyheter/ytterligare-en-serie-oever-8-000-poaeng-foer-fredrik/31800.aspx
Fredrik och Markus krigar i Götzis
Den årliga tiokampen i tiokamparnas Mecka, österikiska Götzis, pågår för fullt.
Marcus Nilsson, Högby IF, ligger 25 poäng före våran ”Fredde”, ett perfekt byte för en hungrig Fredrik Samuelsson som inte haft en optimal dag.
11,10 på inledande 100 meter blev inte riktigt som tänkt. Träningsresultat och uppvärmning pekade på en tid runt 10,80.
I längdhoppet blev det 7,40, som visserligen är en bit från pers. men helt ok.
I kulan blev det 14,02 efter ett par stötar på tretton höga, säsongsbästa men med ett pers på 14,40.
I höjd blev det 2,00 vet inte riktigt hur det känns, ”Fredde” har hoppat både 2,07 och 2,08 tidigare. Coachen Janne menar på att många inte riktigt nådde sin kapacitet i höjd.
På 400 m blev det återigen ett årsbästa med 49,76.
Fredrik har 4 107 poäng och övernattar på en femtonde plats av 32 deltagare.
2017 hade Fredrik 4 271 poäng i halvtid och 2018 4 229 p båda har slutat med över 8 000 poäng.
Händer inga konstigheter kommer säkert söndagskvällen sluta med ett resultat på över, sällsynta, 8 000 poäng.
Svenska tiokampshistorien >>>
Resultat >>>
Mer på friidrott.se >>>
www.hskfriidrott.se/nyheter/fredrik-och-markus-krigar-i-goetzis/31795.aspx
Nytt pers för Fredrik på EM
Tre Hässelbyare for till Glasgow och representerade vid inomhus-EM. Frida Åkerström kula, Angelica Bengtsson stav och Fredrik Samuelsson mångkamp.
Bäst gick det för Fredrik.
I kulkvalet stötte Frida Åkerströms längst i första stöten, 16.52, bara elva centimeter från det två veckor gamla inneperset. För att gå till final hade det behövts 17,79 vilket var Fanny Roos resultat, hon gick vidare som sista kvinna.
Angelica Bengtsson har varit med i 14 mästerskap i stav. Hon har hoppat final i sju av de åtta senaste. Men nu i lördags ville det sig inte. Tre kryss på 4.50 och tävlingen var över. Direktkvalet var satt till 4.65.
Fredrik Samuelsson genomförde en fenomenal mångkamp, efter att ha presterat kring eller över personbästa i alla grenar slutade han fyra på 6 125 poäng. Första dagen av sjukampen i Emirates Arena blev en enda lång framgång för Fredrik som presterade på toppen av sin förmåga i alla fyra grenarna.
Till slut blev det personbästa med 107 poäng och bara 17 poäng från Henrik Dagårds 24 år gamla svenska rekord.
Inför avslutande 1000 m låg Fredrik fyra och hade chans på medalj. Loppet startade långsamt, Fredrik var till slut tvungen att efter knappt 400 meter gå fram och dra. Då var det i praktiken för sent. Efter 67 sekunder på 400 m drog han till slutvarvet. Tre man passerade och han slutade fyra på 2:45.99.
Det blev en jätteförbättring av det personliga rekordet som alltså lyder på 6.125 poäng.
60 m 7.06 (nästpers)
längd 7.66 (innepers)
kula 14.69 (totalpers)
höjd 2.07
60 m häck 8.20
stav 5.00 (tangerat totalpers)
1000 m 2:45.99.
Sjukamp genom tiderna Sverige
6.142 Henrik Dagård 69 Hässelby SK Barcelona, ESP 1995
6.125 Fredrik Samuelsson 95 Hässelby SK Glasgow 2019
6.018 Fredrik Samuelsson 95 Hässelby SK Uppsala 2019
5.979 Fabian Rosenquist 91 GoIF Tjalve Göteborg/Sc 2013
5.904 Petter Olson 91 Hässelby SK Växjö 2014
5.894 Björn Barrefors 87 Hammarby IF Nampa, ID 2012
5.866 Marcus Nilsson 91 Högby IF Norrköping 2018
5.844 Patrik Andersson 71 Heby AIF Stockholm/G 1996
5.828 Robert Wärff 70 Heleneholms IF Karlstad 1997
5.811 Michael Hoffer 72 IFK Lidingö Karlstad 1999
5.802 Sten Ekberg 64 Heleneholms IF Malmö/A 1993
www.hskfriidrott.se/nyheter/nytt-pers-foer-fredrik-pao-em/31729.aspx
ISM mångkamp – Guld, guld, guld, silver och brons
I helgen genomfördes årets första SM-tävling. Seniorer, juniorer och ungdomar tävlade i mångkamp i IFU Arena i Uppsala. Det handlade om totalt tolv klasser där de tre senaste årens seniorvinnare Fredrik Samuelsson vann även i år. Det blev även guld för Carl Forselles och Linus Jonsson. silver för Clara Fallenius och brons för Klara Rådbo.
Fredrik hade en bra men inte perfekt förstadag men han var inte mycket efter DM-serien från Sätra på 5.967 p för tre veckor sedan och med utmärkta 4.85 i stav fick han klart plus (4.70 på DM).
Personligt rekord med tre pinnar och nytt mästerskapsrekord – 6.018 poäng! Därmed förstärkte han sin andraplats på den svenska genom-tiderna-listan. Poängen kan räcka till inne-EM och det blir nervös väntan de närmaste veckorna.
Män seniorer sjukamp
1 Fredrik Samuelsson 6 018 p// 60 m; 7,14 – längd; 743 – kula; 14,42 – höjd; 207 – 60 m häck; 8,16 – stav 485 – 1 000 m; 2 43,19
www.hskfriidrott.se/nyheter/ism-maongkamp—guld-guld-guld-silver-och-brons/31701.aspx
Fredriks 5.967 poäng kan räcka till inne-EM
5.967 poäng är Fredriks näst bästa serienågonsin. Bara två svenskar – förutom Fredrik själv har gjort bättre ifrån sig. Den kan mycket väl räcka till för IEM i Glaskow i mars, enligt Friidrott.se.
– Det är blandade känslor, sa Fredrik på Friidrott.se. Första dagen kändes jättebra men idag var det sämre. Men om jag ska sätta prestationen i ett större perspektiv så trodde jag inte att jag skulle göra en så bra poäng redan nu, säger Fredrik som missade världsårsbästat i sjukamp med en enda sekund på 1000 m.
– På häcken var jag för högt över häckarna och hade för lite attack, jag hade hoppats på en tiondel bättre. I stav tog jag 4.70, bytte till en styvare stav och det fungerade inte även om jag var uppe på höjden i första på 4.80. Jag borde ha klarat 4.80 eller 4.90. På 1000 m var målet 2:44.20 som hade inneburit världsårsbästa totalt, men jag missade med en sekund.
Läs mer på Friidrott.se >>>
hskfriidrott.se/nyheter/fredriks-5967-poaeng–kan-raecka-till-inne-em/31679.aspx
Fredrik Samuelsson på tapeten i helgen
2019-01-11 | Marianne Fricke Stjernström
Inomhussäsongen brakar loss, skriver Friidrott.se och puffar bland annat för Fredrik Samuelssons sjukamp i helgen på mångkamps-DM som går i Sätrahallen.
Fredrik på EM i Berlin 2018. Foto: DECA Text&Bild. |
Nu kör drar inomhussäsongen igång på allvar alltså. Fredriks mål är att knipa en IEM-plats enligt Friidrott.se. Inomhus-EM i Glasgow går den 2 och 3 mars.
hskfriidrott.se/nyheter/fredrik-samuelsson-pao-tapeten-i-helgen/31677.aspx
Mångkampen i mål
Fredriks målsättning justerades efter förmiddagens stavtävling. Han skulle ta sig över 8000 poäng och bli bättre än tia (en tiondeplats nådde han förra EM).
Lite förvånande inleddes kvällspasset med en kort störtskur precis över Berlins Olympiastadion. Det fortsatte dock att vara lika varmt, 37°C. Att kasta spjut i värme gick ju bra. Fredriks 56:91 räckte till 7313 poäng och en niondeplacering i mångkampen.
Första kastet gick åt skogen (eller i alla fall alldeles för långt höger ut), andra nådde 53:61, så det tredje var verkligen ett exempel på ”tredje gången gillt”.
Den avslutande grenen, 1500 meter betydde allt om Fredrik skulle nå de nya målen. Och det gick vägen, kvälls-”kylan” hade kommit som en befriare. Bara 26° var det när startskottet gick. Med tiden 4:38.10 fick Fredrik sitt slutresultat 8005 poäng och en niondeplats.
Den tyska publiken är stor och fantastiskt engagerad. Applåder och hejaklapp är öronbedövande varje gång en tysk ska prestera. Även riktigt goda idrottsprestationer belönas på samma sätt. Att se friidrott i Tyskland är roligt.
hskfriidrott.se/nyheter/maongkampen-i-maol/31518.aspx
Fredriks höjdhopp fick fansen att vråla på EM
2018-08-07 | Marianne Fricke Stjernström
Tiokamparnas höjdhopp fick både Fredrik och fansen att vråla rakt ut. Som han hoppade! Det får Aftonbladet att skriva om ”medaljnosning”. Inte bara Fredrik bjöd på spänning. Även damernas kval i stav fick hässelbyare på läktarna att hålla andan. Både Angelica och Lisa var i farten.
Norges Martin Roe är trea i tiokampen efter första dagen. Fredrik är bara 51 poäng efter. Foto: Deca Text & Bild |
Kvällspasset på EM-tisdagen inleddes med tiokampernas höjd. Fredrik Samuelsson fick publiken att svettas mängder i den 35-tradiga Berlinvärmen. Som han hoppade! Och som det klappades i händer!
Fredrik tog 1.90 lekande lätt i första försöket. Så stod han över 1.93. 1.96 flög han över lika fint som 1.90 på första försöket. På läktaren börjades spekulera om hur högt han skulle kunna hoppa en sån magisk kväll som denna. Det såg ut som det aldrig skulle ta stopp, men det gjorde det förstås. På pershöjden 2.08.
– Det var galet tryck i höjdkurvan med både min fanclub och alla tyskar. Både på 2,05 och 2,08 kunde man se att jag var nöjd, då gick jag igång och skrek ut glädjen, säger Fredrik till Aftonbladet, som glädjande nog följer friidrotts-EM med intresse.
Dagen avslutades med 400 meter där Samuelsson slog till med ett säsongsbästa när han kom femma i sitt heat på tiden 49,60. Totalt är Fredrik fyra i tävlingens första dag och har 149 poäng upp till ledningen.
hskfriidrott.se/nyheter/fredriks-hoejdhopp-fick-fansen-att-vraola-pao-em/31515.aspx
Lisa, Fredrik & Isabellah klara för EM
EM avgörs den 6 – 12 augusti i Berlin. Idag presenterar förbundskapten Karin Torneklint ytterligare namn.
Hässelbyarna som tagits ut är:
Lisa Gunnarsson i stav
Isabellah Andersson på maraton
Fredrik Samuelsson i tiokamp
hskfriidrott.se/nyheter/lisa-fredrik–isabellah-klara-foer-em/31408.aspx
Fredde över 8 000 poäng – igen
Efter två dagars slit i den sydeuropeiska värmen blev Fredrik Samuelsson åtta i Götzis, ytterligare en serie över 8 000 p. Det var dessutom Fredriks tredje tävling över 8 000 poäng och därmed har han nu bara två svenskar före sig. Han fick även med sig hem ett personligt rekord i spjut med 59,33.
Detta är tredje året i rad Fredrik presterar mycket bättre än förhandsrankingen. 2016 var Fredrik rankad som 28 och blev 14:e. Förra året var han rankad 14:e och blev nia och i år är han rankad som 15:e och blev åtta!
Här är Freddes serie.
100 m
10,90 och 883 p. Gav inledningsvis en sjätte plats.
längd
Fredriks årsbästa 7,50 och perset från Tallin 7,81.
omg 1. 7,41
omg 2. 7,49 – 932 p – totalt 1 815
omg 3. 7,35 i sista. Ligger femma totalt med 1 815 p.
kula
omg 1. 13,92
omg 2. 14,18 739 p tot 2554 ligger sjua
omg 3. 13,90
höjd
1,91, 1,97 och 2,00 i första försöket. 2,03 i andra. Stannade på 2,06 – 2,09 var han över, men ribban föll, flera skakade på huvudet och undrade hur?.
859 p totalt 3 413. Ligger på en fjärdeplats.
400 m
49,96 – 816 p och 4 229 p totalt
Efter första dagen har Fredrik 4 229 p förra året 4 271 p.
Fredde ligger nu sjua totalt!
110m häck
Han inledde med 14,38 och 926 p – tot poäng 5 155 och behåller sin sjundeplacering.
diskus
Fredde kastade på gräsbanan bakom huvudarenan, men det är hur charmigt som helst.
Han inledde med ett säkerhetskast på 38,97 som följdes upp med 41,45 för att avsluta med säsongsbästa 42,64. Det gav 718 poäng – totalt 5 873 och på det ligger han åtta.
stav
4,50 i första, stod över 4,60. 4,70, och 4,80 i första. Rivning på 4,90 i första och klarade i andra.
Tyvärr tre rivningar på fem meter. 880 p och 6 753 totalt. Ligger på en nionde plats.
spjut
Nu kom det, pers! 59,33 i första kastet, 728 p och 728 totalt. Andra och tredje kastet, 56,21 och 58,96.
1500 m
4,39,36, 648 p och totalt 8 165 som gav en totalplacering som åtta, tredje gången han presterar mycket bättre än förhandsranking.
Här är förra årets serie samt hans personliga rekord på raden under. (Ett undantag, han har hoppat 2,08 i höjd, så slutpoängen är ganska precis 8 500 poäng.)
Tiokamp 100 m Längd Kula Höjd 400 m 110 m h Diskus Stav Spjut 1500 m Poäng
Götzis 2017 10.81 7.50 14.40 2.03 49.26 14.10 40.02 5.00 56.22 4.39.52 8 172 p
All time high 10.81 7.81 14.67 2.07 48.99 14.10 44.77 5.00 59.10 4.34.12 8 490 p
Så här såg det ut på EM i Amsterdam
EM 11.13 7.30 13.99 2.07 51.02 14.65 39.50 4.70 58.44 4.34.78 7 875 p
och så här på U23 EM i Tallin
U23 EM 10.98 7.81 13.48 2.04 50.32 14.65 37.68 4.70 55.33 4.41.23 7 884 p
Världsrekordet ligger på 9 045 av Eaton Asthon, USA
Europarekordet 9 026 av Sebrle Roman, Tjeckoslovakien
Här är A Lennart Julins kommentarer på friidrott.se
Dag 1 >>>
Dag 2 >>>
Tio svenskar har gjort över 8 000 poäng.
Om alla dem läser du här >>>
På Hässelbys 25-bästalista har vi fyra stycken över 8 000 poäng.
Här är listan >>>
hskfriidrott.se/nyheter/fredde-oever-8-000-poaeng—igen/31403.aspx
Fredrik tredje raka SM-guldet i sjukamp
Fredrik Samuelsson vann med 5 908 poäng. Elisa Lind tog silver i sin SM-debut. Malin Skogsström tog brons.
Andra dagen blev riktigt händelserik och i manliga sjukampen kom avgörandet inte förrän i sista grenen 1000 m. Det slutade med nytt mästerskapsrekord på 5 908 poäng och sin tredje bästa sjukamp och den kanske bästa SM-sjukampen genom tiderna.
Elias, Malin och Fredrik. Foto: Maria Samuelsson.
60m – Stavhopp – Längdhopp – 60mH – Höjdhopp – Kula – 600m
2 Elias Lind 4140 p
7.57 (690 p) – 2.95 (345 p) – 5.76 (535 p) – 8.81 (788 p) – 1.69 (536 p) – 14.97 (788 p) – 1:45.07 (458 p)
60mH – Höjdhopp – Kula – Längdhopp – 800m
3 Malin Skogström 4006 p
8.54 (1008 p) – 1.69 (842 p) – 11.93 (656 p) – 5.71 (762 p) – 2:26.44 (738 p)
60m – Längdhopp – Kula – Höjdhopp – 60mH – Stavhopp – 1000m
1 Fredrik Samuelsson 5 908 p
7.09 (851 p) – 7.28 (881 p) – 13.43 (693 p) – 2.08 (878 p) – 8.14 (947 p) – 4.85 (865 p) – 2:47.44 (793 p)
hskfriidrott.se/nyheter/fredrik-tredje-raka-sm-guldet-i-sjukamp/31302.aspx
En hälsning från Sydafrika
2017-12-20 | Marianne Fricke Stjernström
Fredrik Samuelsson, Jakob Samuelsson, Gabriel Heen, Jesper Hellström och Gabriel Rosshagen är på träningsläger i Sydafrika. De har skickat en hälsning till alla i klubben ifrån värme och perfekta träningsmöjligheter.
Vi har nu varit i Potchefstroom under 3 veckors tid. Träningsfaciliteterna är enormt bra här, skonsamma gräsbanor, välutrustat gym inklusive möjlighet till isbad, varmt klimat, bra käk mm.
Lägret har rullat på bra och vi har haft kul vid sidan av med lite små aktiviteter + en hel del pingis på kvällarna. Nu beger vi oss hemåt mot Hässelby och det kalla Sverige. Vi hade gärna stannat längre men ser fram emot att komma hem och så småningom börja tävla i januari månad. För somliga blir det ett till läger i Teneriffa i mitten på januari dock innan tävlandet drar igång. #165
Hälsningar Fredrik Samuelsson, Jakob Samuelsson, Gabriel Heen, Jesper Hellström och Gabriel Rosshagen.
www.hskfriidrott.com/nyheter/en-haelsning-fraon-sydafrika/31255.aspx
Angelica och Fredrik i Craft Academy
Angelica Bengtsson och Fredrik Samuelsson kommer bland annat att få ett ekonomiskt stöd från Craft i sin idrottsliga satsning.
12 landslagsfriidrottare får vara med i Crafts nya satsning. Kravet var att de uttagna ska ha siktet inställt på höga placeringar/medaljer vid EM, VM och OS. Det är förbundskapten Karin Torneklint och grengruppsansvariga inom Svensk Friidrott som tillsammans med Craft tagit fram 12 lämpliga aktiva.
– Hela landslaget är jätteglada att vara med i Craft. Det är inte så lätt att hitta sponsorer i allmänhet som idrottare så vi är väldigt tacksamma, säger Torneklint till Friidrott.se.
Förutom ett ekonomiskt stöd får de utvalda aktiva tillgång till Craft-utrustning, det är även meningen att de ska medverka i ett samarbete kring produktutveckling.
Alla i talangprojektet
• Angelica Bengtsson, stavhopp Hässelby SK
• Hanna Hermansson, medeldistans
• Maria Jansson, ultralöpning
• Henrik Larsson, sprint
• Linn Nilsson, medeldistans
• Madeleine Nilsson, tresteg
• Marinda Petersson, slägga
• Fredrik Samuelsson, mångkamp Hässelby SK
• Johan Rogestedt, medeldistans
• Fanny Roos, kula
• Sofie Skoog, höjdhopp
• Ida Storm, slägga
www.hskfriidrott.com/nyheter/angelica-och-fredrik-i-craft-academy/31252.aspx
Diskusdagar i Växjö
Janne Samuelsson och Mauri Lindstedt var i Växjö måndag 23 och tisdag 24 oktober med Patrik Lindstedt och Jakob och Fredrik Samuelsson för att drillas i främst diskus men även kula och styrketräning av Vesteinn Hafsteinsson.
Isländske Vesteinn har smått legendarisk status som kastcoch med bl a OS-vinnaren Gert Kanter och vår egen svenske VM-tvåa Daniel Ståhl.
På bilden ovan syns Vesteinn längst till vänster, trea från vänster vårt fina nytillskott Simon Pettersson som Vesteinn fått upp från dryga femtio meter till nästan 65 m och VM-final på bara några få år.
På bilden syns även svenska rekordhållerskan i kula, Fanny Roos (Twentyfourseven Athletics) samt i mitten Daniel Ståhl (Spårvägens FK) och även Jakob Gardenkrans (Twentyfourseven Athletics) som är en extremt lovande 20-åring som kastat 58 meter i år. Som synes ett kraftfullt kaststall.
Dagarna fylldes med diskus, kula och styrketräning i en mycket inspirerande miljö.
Klanen Lindstedt och Samuelsson hälsar återigen Simon välkommen till klubben och tackar Vesteinn för fantastiska dagar i Växjö.
www.hskfriidrott.com/nyheter/diskusdagar-i-vaexjoe/31214.aspx
SM-guld i tiokamp och brons i sjukamp
Fredrik Samuelsson tog hem guldet för både M22 och seniorerna i tiokamp på mångkamps-SM på Campusvallen i Linköping. Malin Skogström plockade hem en bronspeng i seniorklassen och tog silver för K 22.
Fredriks serie:
100 m 11,10
längd 6,68
kula 13,44
höjd 1,93
400 m 49,91
häck 14,91
diskus 42,45
stav 4,62
spjut 51,80
1500 m 4,49
Resultat för både M22 och seniorer
1 Fredrik Samuelsson, Hässelby SK, 7 436
2 Kevin Fankl, Ullevi FK, 7 147
3 Andreas Gustafsson, Falu IK, 7 067
www.hskfriidrott.com/nyheter/sm-guld-i-tiokamp-och-brons-i-sjukamp/31174.aspx
Fredrik Samuelsson tvingades bryta tiokampen
Det blev en seg start med mycket motvind.
Dessvärre fick Fredde ont i foten i längdhoppet och valde att bryta.
100 m
Fredrik var förste svensk ut på Olympiastadion i London på fredagen. Han inledde tiokampen med 100 m. Det blåste tyvärr motvind (-1.4). Fredrik sprang i mål som sjua på 11.24 efter att inte ha fått till startmomentet och accelerationen.
Längd
Fredrik hade tre längdhopp över sju meter och samtliga i motvind. 7.11 som längst var knappast något han var nöjd med eftersom han hade 7.50 i sin personliga rekordserie. Det verkar som att Fredrik inte har lyckats bevara den fina form han hade i sina två tidigare tiokamper i år då han gjorde 8.172 (Götzis) respektive 8.010 på JEM22 i Polen där han tog silver. Men det var just det sistnämnda mästerskapet som var hans stora mål för sommaren
Kula
I kula stötte Fredrik 13.68 och 13.82 innan han avslutade med en kortare stöt där han valde att trampa över. 13.82 borde dock ha varit åtminstone en decimeter längre om inte funktionären som tog nedslaget hade satt mätstickan i fel hål.
Efter tre grenar ligger Fredrik 26:a i sammandraget på 2 365 poäng sedan han tappat ytterligare 36 p mot sin persserie. Totalt ligger han 236 p bakom sin bästa serie som slutar på 8.172 p. Leder gör Frankrikes Kevin Mayer på 2 703 p.
Bryter
Fredde fick problem med foten och valde att avbryta tävlandet för att inte förvärra skadan.
– Jag fick ont i foten under längdhoppet. Smärtan gör att jag inte kan fortsätta, det hade inte hållit genom alla grenar. Jag kände mig tveksam inför höjd och det var lika bra att avsluta nu så att inte foten blir sämre, säger Fredrik.
Text: Jonas Hedman, friidrott.se
www.hskfriidrott.com/nyheter/fredrik-samuelsson-tvingades-bryta-tiokampen-/31139.aspx
Se TV4-presentationen av Fredrik Samuelsson
inför VM
Lär känna mångkamparen Fredrik Samuelsson. TV4 har gjort ett reportage om klubbens talangfulle idrottare och om vad hans föräldrar och morföräldrar har betytt för hans idrottande.
Se klippet från TV4 via länken här.
|
Så här tävlar Fredrik.
• Fredag 11 augusti
Fredrik Samuelssons program förstadagen av tiokampen
11.00 100 m
12.05 längd
13.55 kula
18.00 höjd
21.45 400m
• Lördag 12 augusti
Dag två för Fredrik
11.00 110 m häck
12.00 eller 13.20 diskus
15.15 stav
18.30 eller 19.55 spjut
21.45 1 500 m
www.hskfriidrott.com/nyheter/se-tv4-presentationen-av-fredrik-samuelsson-infoer-vm/31134.aspx
JEM: Fredde tog silver
Vi är bortskämda med personligt rekord eller resultat i närheten av pers när Fredrik Samuelsson tävlar. Därför kändes inledningen lite medioker. Efter tre grenar fick vi reda på att Fredrik fick en känning i ena knät efter Lag-SM.
Teamet valde trots allt att fortsätta, med risk för att äventyra VM i London. Men det var Fredriks sista chans att ta en internationell medalj i sin åldersklass.
Med rejäl vilja lyckades Fredrik att ta sig över 8.000 poäng och en silvermedalj i tiokampen på JEM22.
Fredrik är trots allt nöjd med ett silver. Han gick för guld – det var målet, men knäskadan ställde till det. Foto: Deca text&bild.
– Det känns osannolikt, i mångt och mycket kändes det som en tiokamp runt 7 500 p, otroligt att gå över 8 000 p, säger coach Janne Samuelsson.
Fredrik landade på 8.010 poäng efter följande resultat:
100 m 10,98 – längd 7,21 – kula 13,98 – höjd 1,99 – 400 m 48,99
110 m häck 14,35 – diskus 43,21 – stav 4,70 – spjut 59,10 – 1 500 m 4,37,71
8 010 poäng.
Fredrik tar dagens andra mästerskapsmedalj för Hässelby. Sarah Lahti brons på 5000 m.
Fredrik presterade riktigt bra i kasten med mångkampspers i diskus och allpers i spjut, men tappade värdefulla poäng i toppgrenen stav. De sista krafterna gick till en av hans bästa 1 500-lopp. 4:37.71 var cirka en och en halv sekund vad som krävdes för att ta sig över 8.000.
www.hskfriidrott.com/nyheter/jem-fredde-tog-silver/31102.aspx
JEM: Fredde 18 poäng efter täten
I dag började Fredrik Samuelsson sin tiokamp med 100 m på 10,98.
Här nedan följer starttider i tiokampen – Freddes resultat i persserien, 8 172 p, som sattes i Götzis 27-28 maj samt hans personliga rekord i grenen.
10.05. 100 m – 10,81 – pb 10,81
11.00 längd – 7,50 – pb 7,81
12.35 kula – 14,40 – pb 14,67
15.45 höjd – 2,03 – pb 2,07
19,40 400 m – 49,26 – pb 49,09
Resultat Bydgoszcz 15 juli
100 m – 10,98 – 865 p
Fredrik inledde längdhoppet med 7,21 och följde upp med 7,15 och 7,14. 864 p.
Kulan började tyvärr med ogiltig stöt men följdes upp med 13,95 i andra och avslutades med 13,98. 727 p.
I höjd gick Fredde in på 1,90 som togs i första stod över 1,93, tog 1,96 i första och 1,99 i tredje.
Det blev till sist tre rivningar på 2,02. 794 p.
Inför dagens avslutande gren 400 m kl. 19.40 ligger Fredrik fyra med 3250 p.
Coach Janne rapporterar att Fredrik besväras av ett inte helt fungerande knä.
– Bättre tajming kan man ju ha. Fredrik gjorde sig illa i ett knä på höjd i Lag-SM för drygt en vecka sedan. Detta gör att det inte gått så bra i inledningen, konstaterar Janne.
– Vi får helt enkelt se om han håller ihop.
400 m
Oj då, här gick det undan!
48,99! Nytt personligt rekord och grenseger. 862 p.
Det är tight i toppen, Fredrik ligger fyra, endast 18 poäng efter ledaren.
Söndag 16 juli
Freddes program.
09.30 110 m häck – 14,10 – pb 14,10
10.20 diskus – 40,03 – pb 44,77
13.25 stav – 5,00 – pb 5,00
16.20 spjut – 56,21 – pb 59,04
18.52 1 500 m – 4,39,52 – pb 4,34,12
110 m häck
Startar med 14,35 och 930 p.
Diskus
Inledningskastet blir 40,29, ökar till 42,96 och avslutar med 43,21 730 p.
Stav
Klarade 4,30 och 4,50 i första, stod över 4,60 och tog till sist 4,70 i tredje försöket. 819 p.
Spjut
Inleder med PERS! 59,10. 56,78 i andra och avslutar med ett ogiltigt. 724 p.
1 500 m
Imponerande löpning av en sargad tiokampare, säsongsbästa på 1 500 m med 4,37,71 och 695 p.
Fredrik tar dagens andra mästerskapsmedalj för Hässelby. Han tar en silverpeng med 8 010 poäng.
www.hskfriidrott.com/nyheter/jem-fredde-18-poaeng-efter-taeten/31100.aspx
Fredrik till VM
2017-05-30 | Anders Olsson
Fredrik var en av de fem friidrottare som förbundskaptenen Karin Torneklint nominerade på tisdagen.
VM-kvalade och klara Hässelbys Fredrik Samuelsson och Spårvägens Daniel Ståhl. Foto: Lorenzo Nezi. |
Idag presenterade förbundskapten Karin Torneklint ytterligare fem namn till truppen till VM London i augusti. Meraf Bahta (1500 m), Fredrik Samuelsson (mångkamp), Armand Duplantis (stavhopp), Daniel Ståhl (diskus) och Fanny Roos (kula) har nu sina VM-platser klara.
Totalt är nu tio blå-gula friidrottare klara för VM, bland dem tre från Hässelby.
”110 m häck var en galen träff ”
2017-05-29 | Bengt Alfredsson
Så här säger Fredrik i en intervju med Jonas Hedman efter tiokampen i Götzis.
– Den bästa delgrenen var ändå 110 m häck, det var en galen träff! Att göra 14.10 i första loppet för säsongen var verkligen över förväntan. Men före start kändes det sååå bra och jag tänkte att kommer jag bara över första häcken så blir det bra. Jag hade en tysk på banan bredvid och vi låg lika hela loppet och pressade varandra och han satt också personbästa.
Efter att ha satt personligt rekord med 288 poäng och noterat 8.172 i Götzis gick Fredrik Samuelsson in som femma på den svenska genom-tiderna-listan i tiokamp.
Så här kommenterade han själv det extrema lyftet på friidrottaren.com >>>
Fredde klarade VM-kvalgränsen
2017-05-28 | Bengt Alfredsson
I sommar går VM i London, Fredrik Samuelsson har klarat kvalgränsen på 8 100 poäng i tiokamp.
Fredrik som tävlat i österikiska Götzis i helgen har gjort en bländande prestation, 8 172 poäng.
Resultatet för in honom på en femteplats i genomtiderna-listan. Han placerar sig mellan 70-talsgiganterna i tiokamp Raimo Pihl 8 217 p och Lennart Hedmark 8 168 p
Fredriks serie.
100 m 10,81 – längd 7,50 – kula 14,40 – höjd 2,03 – 400 m 49,26 = 4 271 p dag 1.
110 m häck 14,10 – diskus 40,03 – stav 5,00 – spjut 56,21 – 1 500 m 4,39,52 = 8 172 p totalt.
Läs A. Lennart Julins uppdateringar på friidrott.se >>>
slutsummerat på friidrott.se >>>
Som alltid, bra summering av Jonas Hedman på friidrottaren.com >>>
Fredrik klarade två drömgränser
2017-03-05 | Anders Olsson
Efter att för första gången ha klarat drömgränsen fem meter i stav slutade Fredrik Samuelsson på en mycket fin femte plats i sjukamp vid inomhus-EM i friidrott på 6 015 poäng – första gången över drömgränsen 6 000 poäng. Detta är Fredriks hittills största framgång som senior.
Fem meter i stav och 6015 poäng totalt. Fredrik Samuelsson blev femma på IEM. Foto: DECA Text&Bild. |
Fredrik inledde söndagens tävlande i Belgrad med att springa 60 m häck på 8,18 utan att loppet var någon fullträff.
I den näst sista grenen stav visade Fredrik att han blir allt bättre i denna tekniskt så svåra gren.
Han tog utan problem 4,50, 4,70 och 4,80 i första omgången.
Inför 4,90 bytte Fredrik till en styvare stav som han nu använde för första gången. Denna chansning gav dubbel utdelning. Dels klarade Fredrik först 4,90 i första hoppet och sedan 5,00 i tredje omgången, och dels vet han nu att han klarar av att hoppa med den nya staven som på sikt kan innebära ännu bättre resultat – viktigt att veta inför sommarens tiokamper.
Inför det avslutande loppet över 1 000 m var det klart att Fredrik skulle förbättra sitt pers 5 920 poäng från inomhus-DM i Sätrahallen i februari. Det krävdes 2.44,36 – en tid som Fredrik endast klarat av en gång tidigare – för att nå drömgränsen 6 000 poäng.
Fredrik öppnade avvaktande och var bland de sista i det 14 man stora fältet efter ett varv. Sedan avancerade Fredrik, som passerade 400 m på 74 sek,. Han stumnade något på sista varvet, men slutade ändå på åttonde plats med nytt pers 2.42,97 vilket sammanlagt gav 6 015 poäng.
–Kul att få avsluta med pers, tycker Fredrik.
–Jag börjar bli mer van att lyckas hålla fokus i alla grenarna.
Det innebär att Fredrik i vinter förbättrat sitt pers i sjukamp med nära 400 poäng och att han nu är tvåa genom tiderna i Sverige.
Det fattas nu 127 poäng till Hässelbys klubbrekord, som också är det svenska rekordet, 6 142 som Henrik Dagård noterade när han var trea på inomhus-VM i Barcelona 1995.
– Inom två år ska jag ta rekordet, lovar Fredrik.
Resultat sjukamp, inne-EM 2017
1) Kevin Mayer, Frankrike, 6 479
2) Jorge Urena, Spanien, 6 227
3) Adam Helcelet, Tjeckien, 6 110
4) Dominik Distelberger, Österrike,6 063
5) Fredrik Samuelsson, Sverige, 6 015
6) Darko Pecic, Montenegro, 5 984
7) Niels Pittomvils, Tyskland, 5 961
8) Mathias Brugger, Tyskland, 5 954
• De tio bästa svenska sjukamparna genom tiderna
6 142 Henrik Dagård, Hässelby, 1995
6 015 Fredrik Samuelsson, Hässelby, 2017
5 979 Fabian Rosenquist, Tjalve, 2013
5 904 Petter Olson, Hässelby, 2014
5 894 Björn Barrefors, Hammarby, 2012
5 844 Patrik Andersson, Heby,1996
5 828 Robert Wärff, Heleneholm, 1997
5 811 Michael Hoffer, Lidingö, 1999
5 802 Sten Ekberg, Heleneholm, 1993
5 760 Marcus Nilsson, Högby, 2014
Foto: DECA Text&Bild. |
Fredrik på Friidrottskanalen inför IEM
2017-02-28 | Marianne Fricke Stjernström
Fredrik Samuelsson persade redan på säsongsdebuten med resultatet 5920 poäng i mångkamp. Det gör honom till trea i Sverige genom tiderna. Friidrottskanalen intervjuar honom här inför veckans IEM.
Fredrik uttagen till IEM i Belgrad
2017-02-22 | Marianne Fricke Stjernström
It’s official! skriver Fredrik Samuelsson på Facebook. Han har fått en inbjudan till inomhus-EM i mångkamp som går i Serbien den 3-5 mars.
– Mitt första mästerskap inomhus!
Foto: DECA TEXT&BILD. |
Sent i går eftermiddag kom beskedet från Europeiska Friidrottsförbundet. Både Fredrik och Bianca Salming från Tureberg är ibjudna till IEM.
Förbundskapten Karin Torneklint uttalar sig på friidrott.se:
– Det känns jätteroligt att både Fredrik och Bianca fått det här beskedet. Det har varit en jobbig väntan för dem när de själva inte haft avgörandet i sina händer, så därför är det väldigt kul att de nu kan lägga allt fokus på att komma så bra förberedda till Belgrad som möjligt. Det ska bli roligt att följa deras tävlingar och jag tror och hoppas att deras fina form håller i sig, säger Karin.
-Lets do this! skriver Fredrik på Facebook.
Bästa klubb på herrsidan i medaljregn på Mångkamps-SM
2017-02-12 | Bengt Alfredsson och Marianne Fricke Stjernström
Hässelby SK blev bästa klubb på herrsidan på Mångkamps-SM i Uddevalla i helgen. Tack vare ett seniorguld för Fredrik Samuelsson och ett silver för Petter Olson. Fredrik vann även ett M22-guld och brorsan Jakob Samuelsson vann guld i P19-klassen. Malin Skogström vann guld i K22 och ett brons i seniorklassen. Vilken helg!
Jakob, Fredrik och Petter. Foto: Conny Silfver. |
Fredrik avslutade tävlingen med 5.875 poäng – bara 47 från perset för en månad sedan. Petter med 5.693, var drygt tvåhundra poäng från det tre år gamla personliga rekordet. Fredrik inledde söndagen med att persa på 60 m häck med 0.02 till 8.16. Sedan klarade han 4.73 i stav efter tre försök på 4.83 (i persserien tog han 4.85). Petter imponerade med att ta 5.03 – hans bästa på två år.
Seniorer >>>
Fredrik trea genom tiderna
Efter söndagens sista gren i Mångkamps-DM blev Fredrik Samuelsson trea genom tiderna i sjukamp inomhus med 5 920 p. Sannolikt även IEM-kval.
Före ligger svenska rekordhållaren Henrik Dagård, Hässelby, 6.142 (bronsresultatet på inne-VM 1995) och Fabian Rosenquist, Tjalve, 5.979 (IEM-femma i Göteborg 2013).
Fredriks sjukampsserie i sin helhet: 60 m 7.14; längd 7.39; kula 14.06; höjd 2.02 / 60 m häck 8.23; stav 4.85; och 1000 m 2:43.51. 5.920 poäng innebar också nytt hallrekord i Sätra. Det gamla hade Fredriks klubbkamrat Daniel Almgren med 5.620 från SM 2010.
Brorsan Jakob Samuelsson gjorde också en bra sjukamp i P19 som han vann på personliga rekordet 5.130 p efter serien 7.50 på 60 m, 6.58 i längd, 15.36 i kula, 1.84 i höjd, 8.81 på 60 m häck, 4.45 i stav och 2:57.03 på 1000 m.
Läs om förstadagen på friidrottaren.com >>>
Läs om andradagen på friidrottaren.com >>>
Glöm ej att flukta in stavhoppet, 4,85, på filmsnutten…>>>
———————————————————————————————-
Hässelbynomineringar till Friidrottsgalan
Den 23 november hålls Friidrottsgalan på Stockholm Waterfront. Då belönas årets extraordinära prestationer. Två hässelbyare är nominerade. En av dem har nominerats till två priser.
Friidrottsgalan delar ut fem priser:
Årets genombrott i landslaget
Årets prestation i landslaget
Årets prestation i finnkampen
Årets prestation i friidrotts-SM
Årets prestation i Folksam Grand Prix.
Till vart och ett av de olika prisen nomineras tre kvinnor och tre män. Från klubben är det i år en kvinna och en man som nominerats.
Det är klubbens mångkampare Fredrik Samuelsson som har nominerats för årets genombrott i landslaget, med motiveringen ”Gjorde debut i seniorlandslaget genom att bli 10:a i EM i Amsterdam”.
————————————————————————————————-
Fredrik uttagen till tävlingar i Götzis
Fredrik Samuelsson har fått en inbjudan till de stora årliga mångkampstävlingen i Götzis. 2017 går tävlingen 28 och 29 maj. Fredrik jublar på Facebook. Det är andra året i rad han presterat så bra att han fått den eftertraktade tävlingsinbjudan.
———————————————————————————————————-
SM-guld till Fredrik Samuelsson i tiokamp
SM i mångkamp avgjordes i helgen uppe i Falun. Fredrik kopplade snabbt greppet i seniormatchen efter första dagen, fyra grensegrar, och bärgade sedan guldet enkelt på det bästa resultat som noterats de senaste 16 åren, 7 788 poäng.
På hemväg från Falun vid Mac Donalds i Hedemora säger Fredrik.
– Mör i både kropp och knopp, men SM-guld är en sköön känsla!
På frågan om menyn finns inga hämningar, hamburgare, pommes frites med ketchup och läsk, kroppen är tom.
Det blev inte pers, men med de främsta konkurrenterna frånvarande, Petter Olson och Marcus Nilsson, var det svårt att tända till riktigt i de tre sista grenarna.
För broder Jakob slutade inte äventyret riktigt lika glamoröst, känning i baksidan låret gjorde att promenadsegern uteblev, ursäkta det självsäkra uttalandet, men vi har svårt att se guldet glida ur händerna med en frisk kropp.
Axel Ohlson blev femma med 6 053 poäng. Bra Axel! När jag pratade med Axel i i gymmet i våras sa han att SM i mångkamp skulle bli enda tävlingen för året. Han gör en bra serie med 1,5 m sämre i stav än perset.
På 1500 m krossar han däremot allt motstånd med ett resultat på 4,30,50.
Vi grattar Axel även till en mycket bra genomförd utbildning, han klarade testerna på Polisskolan med bravur.
Malin Skogsström, SM-brons på häcken och deltagande på Finnkampen, genomför en bra mångkamp och tar en bronspeng.
Coach Janne är nöjd, förutom Fredrik och Jakob har han tagit hand om Kevin Fankl från Ullevi som blev trea bland seniorerna och vinnaren i P 17 Edvin Hagberg, tävlandes för Turebergs FK.
Mer läsning Friidrottaren.com >>>
——————————————————————————————
Fredriks EM ett strålande hopp om framtid
Fredrik Samuelsson avslutade EM på ett strålande sätt, på tionde plats i mångkampen med 7875 poäng. Angelica Bengtsson skrämde sin supporterskara till vanvett i första hoppet på 4.20 men klarade i sista och fortsatte sedan på (ett för åskådarna) lungare och bättre sätt och tog sig till final. Johan Wissman gick vidare på tid till semifinal på 200 meter.
Fredrik klarar 4.70 i stav. Foto: Rune Stjernström |
Fredrik började med att vinna sitt heat på 110 meter häck med tiden 14:65. Det gav honom 892 poäng.
Diskusen som landade på 39,50 (mindre än ett par meter från pers) gav 654 poäng, men sedan började staven… Och hade något Fredrik-fan känt sig lite tveksam till denna mångkampsdag så försvann detta i ett nafs. För Fredriks fantastiska hoppande från gårdagen följde med till staven. 4.20 klarade han i första försöket. 4.40 i första likaså. 4.50 fick han till i andra. Sedan tog han både 4.60 och 4.70 (sitt pers från tidigare) i första försöket. Det var som om ingenting kunde stoppa hoppandet. Men där slutade det ändå denna gång. Och bedriften bidrog med 819 poäng.
Fredrik följde upp med ett säsongsbästa i spjut på 58:44 (det gav 714 poäng) och avslutade med ännu ett säsongbästa på 1500 meter. Han gick ut hårt på sista löpningen och det höll uppenbarligen. Med ytterligare 714 poäng nådde Fredrik totalt 7875 poäng, nio ynka poäng under sin bästa serie någonsin.
Solveig Humla som följt Fredrik Samuelssons karriär ända från början sammanfattar det hela:
– Fredrik gjorde en strålande mångkamp på sitt första stora seniormästerskap!
Själv kommenterar Fredrik på Facebook:
– Jag är sjukt nöjd med sättet jag genomför denna tävling på!
———————————————————————————————
EM – dramatik, Sarah och resultat
Sarah Lahti föll dramatiskt på sitt 10 000 meter-lopp men sprang vidunderligt. Emil Blomberg tog sig på final på hinder och Fredrik Samuelsson bjöd på underbar underhållning. Första EM-dagen var omväxlande och händelserik för Hässelby.
Loppet började bra och kontrollerat för Sarah Lahti. Hon följde fint med i bakre delen av klungan och höll där hög fart som indikerade att ett nytt svenska rekord var i faggorna. Kilometertiderna låg runt 3:08. Halva loppet avverkades på 15:44.8 av Sarah. 24 sekunder snabbare än vid hennes rekordlopp på 31:54 för ett par månader sedan.
Det var trångt i klungan, och det såg irriterat ut vid något tillfälle, men exakt vad som hände efter 5 600 meter är inte lätt att säga. Plötsligt låg Sarah på banan. Friidrott.se tyckte att det såg ut som Sarah hade snavat över sig själv.
Sarah blev förvirrat sittande i några sekunder innan hon kom på benen, men reste sig och började springa igen. Nu helt ensam. Det tog ett tag innan hon fann rytmen igen men började så småningom plocka placeringar och kunde slutligen spurta i mål som nia på 32:14.17. En tid som bara är 20 sekunder sämre än hennes eget svenska rekord. Och under IAAF:s OS-gräns.
På friidrott.se konstaterar Jonas Hedman att bara två svenskor förutom Sarah själv sprungit snabbare.
Emil Blombergs hinderlopp var också spännande. Hans teknik är bländande. Han vann på sina motståndare vid varje hinderpassage. Han tog sig till finalen som går på fredag, med sitt nya pers på 8:34.81. Han blir därmed Sveriges första finalist på hinder på åtta år…
Elmar Engholm gick tyvärr inte vidare till final. Hans tid i försöksheatet blev 8:55.21.
Och så Fredrik Samuelsson som imponerade stort i höjd. Han tog fem raka höjder i första försöket, han tangerade sitt pers på 2.04 i sitt tredje försök. Och slog till med ett nytt pers när han tog 2,07 i första försöket. Han slutade tiokampens första dag som sjua med 4082 poäng. Inte riktigt som Fredriks persserie, då första dagen gav 4214 poäng. Men hoppningen idag var fantastisk.
Fredriks resultat dag ett:
100 m 11,13 832 poäng
längd 7,30 886 poäng
kula 13,99 728 poäng
höjd 2,07 868 poäng
400 m 51,02 768 poäng
Läs om alla svenskar på friidrott.se
Fredrik Samuelsson bjöd på god underhållning hela dagen. Här från kulringen. Foto: Rune Stjernström |
————————————————–
Emil och Fredrik klara för EM
I dag har förbundskapten Karin Torneklint tagit ut ytterligare tolv aktiva till EM i Amsterdam.
Emil Blomberg blev uttagen på 3 000 m hinder och Fredrik Samuelsson i tiokamp.
Tidigare uttagna Hässelbyare är Sarah Lahti 5 000 m, Isabellah Andersson halvmaraton och Angelica Bengtsson i stav.
Här mer läsning på friidrott.se >>>
———————————————————————————————–
Fredrik EM-kvalade i Götzis
Fredrik Samuelsson gjorde ett kanonlopp på inledande 110 m häck andradagen på Möslestadion i Götzis. Med 7 815 poäng EM-kvalade han och är nu den fjärde hässelbyaren som har klarat EM-kvalgränsen.
Som yngst i startfältet gjorde Fredrik Samuelsson sin tiokampsdebut för säsongen. Den slutade övertygande.
Han inledde 110 m häck med ett nytt personligt rekord med 14,52, att jämföras med 14,65 som han hade i sin persserie från Tallin.
Med 4 125 poäng i bagaget efter första dagen satt den starten bra. Sedan blev det 39,20 i diskus, 4,60 i stav, 55,51 i spjut och 4,41,11 på 1 500 meter. Slutpoäng 7 815 och en 15:e plats av 35 anmälde och en ranking som 29:a.
Riktigt dåligt väder gjorde att det blev svårt att sia om resultatet i stav. Det blev två uppehåll för regn mitt under Fredriks hoppning. Han hanterade detta bra med försök på tangerat pers, men slutade på 4.60.
– Riktigt bra och inspirerande tiokamp. Jämn serie med 110 h som utmärker sig, säger pappa och tränare Jan Samuelsson
– Jämnaste mångkampen jag gjort. Spjut och 1 500 m var ok men riktigt bra i övrigt. Ingen miss men inget wow! Mest nöjd är jag med 100 m och 110 m häck. Men det finns mer att ta i alla grenar! Skönt också att ha fixat EM gränsen på premiären. 300 poäng bättre än premiären 2015. Sjukt bra atmosfär och support från familj och vänner som var på plats. Fokus inför EM är att putsa teknik i diskus, spjut och stav. Målet i Amsterdam är 8 000 poäng, summerar Fredrik Samuelsson efter målgången.
Diskus
Fredrik kastade i B-gruppen och slapp kasta inne på arenan utan på en gräsplan bakom huvudläktaren.
Målet var att kasta över 37,68 (Tallin), helst 40 meter. Första 38,02, ett bra säkerhetskast. Andra 39,20 och ett ganska uselt kast i sista där han valde att kliva över.
Stav
Det var stora dramatiska väderförändringar, från solkräm till tröja, regnjacka och paraply.
Lätt över 4,20, lätt över 4,40, rivning första på 4,50. Då började att droppa från himlen, flera fick göra omhopp så det blev sekunddramatik för att hinna att göra andra försöket innan hällregnet. När det äntligen var Fredriks tur började de stora elaka dropparna, men han klarade. Därefter ställdes stav in. Efter en 30 minuters paus började hoppning på nytt och stavbyte. Rivning första på 4,60 därefter över på andra. Nytt regn, nytt uppehåll och ytterligare en ny stav när tävlingen drog igång igen. Tre rivningar på 4,70.
Spjut
Tallinserien 55,33 (pers 59,03). Ingen rolig start med 49,45 och inte heller med ett underkänt andrakast. Något var helt enkelt fel. Tredje kastet landade på 55,51, ett klart godkänt resultat.
Vid ett samtal med coach Janne framgick det att Christer Litzell, tränare och pappa till Simon, satt och tittade på sändningen hemma i Östersund. Han skickade då ett sms till Janne där han påpekade en stor brist i utkastet. Det var någon minut kvar till att Fredrik skulle kasta sitt tredje, men Janne nådde ändå Fredrik med de nya instruktionerna som ledde till ett klart bättre kast.
Janne och Fredrik tillsammans med rumskompisen finnländaren Elmo Savola med sin tränare.
Foto: Rasmus Olofsson.